Блог

Пектинът атакува рака и бори килограмите

Пектинът атакува рака и бори килограмите

Интересно изследване на пектина демонстрира още причина, поради която си струва да се ядат плодове. Оказва се, че желиращото вещество в ябълки и цитруси предпазва от рак. Ползите от ябълковия пектин не са новост, но проучването хвърля светлина върху това как се случва борбата с раковите клетки. Изследователски екип от Института по храните в Норич, Англия, открили, че определено вещество от състава на пектина се свързва с протеин, който помага на раковите клетки да се отделят и да се разпространяват. Пектинът блокира този протеин и така може да попречи на развитието и разпространението на рак в тялото.

Храни, които карат рака да „гладува”


Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето


 

Какво точно е пектин? Това полизахарид, който се намира в стените на растителните клетки. Той е източник на разтворими диетични фибри и може значително да подобри цялостното храносмилане. Неговите ползи за здравето не спират до тук.


 

Намалява нивата на холестерола. Повишените нива на холестерола могат значително да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. В едно проучване хората с висок холестерол са консумирали пектин от грейпфрут за период от 16 седмици. Резултатите показват, че пектинът е довел до намаляване на лошия холестерол (LDL) в кръвта с до 18 %. Донякъде този ефект се обяснява чрез свързването на пектина със жлъчните киселини. За да компенсира липсата им, черният дроб използва холестерол, за да произведе повече от тях. По този начин се избягва и образуването на камъни в жлъчката.

Как да се предпазим от проблеми с жлъчката


 

Сваляне на килограми. Пектинът представлява разтворими фибри, които абсорбират вода и засилват усещането за ситост. Фибрите също така забавят усвояването на въглехидратите и поддържат нивото на кръвната захар стабилно – така се избягва внезапното чувство на глад.


 

Подобрява работата на червата. Пектинът доставя хранителни вещества на "добрите" бактерии в дебелото черво и помага да се ремонтират щетите по тъканите му. Тъй като абсорбира вода, пектинът се използва за борба с диарията. Как да пречистим дебелото черво по естествен начин


 

Помага на ставите. Пектинът, който присъства естествено в цитрусовите плодове, ябълките и някои зеленчуци, се свързва с тежките метали и ги извлича от ставите. Той също така стимулира производството на синовиална течност, която предпазва ставите и им помага да функционират правилно.


 

Детокс. Пектинът засилва отделянето на отделянето на метали като арсен, кадмий и олово от организма. Как да пречистим кръвта си по естествен начин


 

Но да се върнем към рака. Изследователски екип от Университета на Джорджия установил, че пектинът унищожава до 40% от простатни ракови клетки, докато други проучвания показват, че той помага в борбата с белодробния рак и при рак на дебелото черво. Оказва се, че при взаимодействие с киселина, пектинът произвежда нови вещества (галактоза), които се свързват с раковия протеин, за който говорихме в началото. Смята се, че стомашната киселина извършва тази „активираща” функция над пектина.


 

Знаете, че пектинът е желиращо вещество, което се използва при производството на сладка. Възниква въпросът дали бурканче с конфитюр предпазва от рак. Учените обясняват, че дори теоретично пектинът в сладкото да осигури известна защита, то високо съдържание на захар и добавки най-вероятно ще се противодействат на ползите (една добра причина да изберете сурови плодове ). Също така трябва да знаете, че с половин килограм плодове може да се приеме само около 0,5 грама пектин, а препоръчителните дози за терапия са около 15 – 20 грама на ден.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://honeysweetened.com/
Предишна статия
Проф. Николай Цанков: ходете с чехли, ако ходите на басейн, за да не пипнете гъбички

Проф. Николай Цанков: ходете с чехли, ако ходите на басейн, за да не пипнете гъбички

Следваща статия
6 храни, които потискат апетита по естествен начин

6 храни, които потискат апетита по естествен начин

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар