Блог

6 храни, които потискат апетита по естествен начин

6 храни, които потискат апетита по естествен начин

Приемът на тези шест растителни храни потискат по естествен начин човешкия апетит и снабдяват тялото ни с неврохимикали, които оптимизират мозъчните механизми за понижаване на теглото и наред с това ни карат да бъдем жизнени и енергични.


 

1. Каралума

Това растение е използвано от векове в Индия – носело се е по време на дълги пътувания и ловувания. Каралума потиска чувството за глад и приема на калории. Повишава издръжливостта и утолява жаждата.


 

2. Худия

Сладко-горчиво растение, което прилича на кактус и расте предимно в Южна Африка. Бушмените от хилядолетия го използват за потискане на глада и за утоляване на жаждата по време на дългите си ловувания в пустинята. Учените откриват активна съставка в растението, която имитира действието на глюкозата върху мозъчните клетки. Когато ядем, нивата на глюкоза се покачват, невроните в мозъка ни веднага изпращат сигнали до хипоталамуса, който започва да потиска апетита. Накратко, приемът на худия, кара мозъка ни да спре да изпитва глад.

 


 

3. Корейски бор

Това растение е уникално заради съдържащата се в него изключително големи количества пиноленова киселина – ненаситена мастна киселина, която стимулира производството на два от хормоните в храносмилателния тракт - холецистокинин и глюкагон. Те са основните маркери на усещането за ситост и водят до бързо потискане на глада.


 

4. Канела

Общопризнат факт е, че канелата намалява кръвната захар. Една от теориите е, че се дължи на веществото проантоцианидин – изключително мощен антиоксидант, което се съдържа в нея. То повишава чувствителността на клетъчните рецептори към инсулина и кръвната захар се нормализира много по-ефективно.

 


 

5. Семена от див копър

Семената на дивия копър забързват метаболизма за по-ефикасно изгаряне на мазнините и захарта. Приемът им действа върху процеса на складиране на мазнини и буквално ги отприщва, за да бъдат използвани за енергия. Дивият копър също потиска апетита. От древността хората дъвчат семената при спазми и глад.


 

6. Женшен

Женшенът повишава умствената и физическа работоспособност, повишава концентрацията, помага при умора. Приемът му увеличава метаболизма на мазнините, които се използват за енергия вместо въглехидрати. Потиска ефективно апетита.

 


 

Източник: в. 24 часа


 

Свързани теми:

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Отслабва ли се с хром?

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пектинът атакува рака и бори килограмите

Пектинът атакува рака и бори килограмите

Следваща статия
Внимавайте! Слънчевите бани могат да доведат до пристрастяване

Внимавайте! Слънчевите бани могат да доведат до пристрастяване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар