Блог

Внимавайте! Слънчевите бани могат да доведат до пристрастяване

Внимавайте! Слънчевите бани могат да доведат до пристрастяване

Обичате винаги да имате блестящ златист тен и ходите на солариум през зимата? Нямате търпение да дойде лятото, за да хукнете към плажа за поредната доза слънчеви лъчи? Е, може да се окаже, че вашето състояние не е по-малко тревожно от това на един средностатистически наркоман. Това твърдят американски учени, според които препичането на слънце води до пристрастяване.


 

Изследване, публикувано в списание "Клетка", показва, че слънчевата светлина води до производство на ендорфини. Екип на Harvard Medical School е установил, че честото и излагане на ултравиолетови лъчи при мишките води до развиване на зависимост. Според някои специалисти "пристрастяване" е твърде силна дума, но действително съществуват данни, че хората могат да развият такава към слънцето.


 

Проучване сред студенти, които редовно посещават солариум, показва, че всеки трети намира у себе си някакви симптоми на пристрастяване. Други експерименти доказват, че са възможни дори характерни за абстиненцията състояния като гадене, нервност и треперене при лишаване от дозата слънчеви лъчи дневно. За да се помогне на "слънцеманите", им се дава лекарство, което често се използва при лечение на наркозависими информират NEWS7.


 

Изследователи от General Hospital Масачузетс и Harvard Medical School се заели да поясняват как може да се случи такова пристрастяване. Техните експерименти с мишки показали, че UV радиация води до производството на протеин в кожата наречен проопиомеланокортин. В неговия състав влиза и пигмента меланин, който отговаря за придобиването на тен. Екипът от учени обаче установява, че наред със секси загара, в тялото на човек се отделя и ендорфин – наричан хормонът на щастието. Това само по себе си не звучи никак зле – изглеждаме добре – чувстваме се добре.


 

Но!


 

Тези химични вещества действат на същите системи в организма, както и опиати като хероин и морфин. Д-р Дейвид Фишър, един от изследователите от Масачузетската болница, заявява пред BBC: "Бих казал на този етап, с достатъчна увереност, че пътят на тази зависимост наистина съществува и вероятно присъства у всеки човек."


 

"Нужно е по-активно да се защитят отделните хора, включително тийнейджърите, от рисковете на едно предотвратимо, потенциално животозастрашаващо излагане на слънце. Трябва да се е поставят злоупотребата със слънчеви бани и тази с опиати на една и съща биологична пътека", убеден е медикът.


 

Вероятно все пак както и при наркотиците, така и при слънчевите лъчи – дозата и честотата създават реалния риск. И докато слънцето все още не е влязло в списъка със забранени субстанции, можем да се насладим на вече настъпилото лято и първите наистина горещи дни, които обещава прогнозата за остатъка на месец юни.


 

Още:

Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!

Отслабва ли се с хром?

Японско лечение с вода

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.redorbit.com/
Предишна статия
6 храни, които потискат апетита по естествен начин

6 храни, които потискат апетита по естествен начин

Следваща статия
Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват

Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар