Блог

Простуда и спортни тренировки

Простуда и спортни тренировки

Далеч, далеч на онзи Венис Бийч – Калифорния, може би тренировките на плажа от династията на Арнолд са почти целогодишно занимание. За съжаление при нас в България трябва да се съобразяваме с четири-пет студени месеца, които препъват трениращите освен с ледените друми и преспите непочистен сняг, и с коварните грипно-простудни заболявания. И вечната дилема стои „Да тренирам ли, докато съм болен?”

 

 

Причинител и болест

Лекарите наричат множеството зимни простудни заболявания с общото название „остри респираторни инфекции (ОРИ)” или „грипо-подобни състояния”. Към тази група спадат настинката и грипа.

 

По правило те възникват спонтанно и се лекуват успешно, често пъти без да се налага да се изписват антимикробни средства (антибиотици). В повечето случаи дори не се търси причинителят на заболяването от общопрактикуващите лекари, защото се касае най-често за вирусен причинител.

 

Обикновено нелекувани или след няколко дни тези състояния преминават в остър бронхит, а при деца е възможно и в бронхиолит. В болшинството случаи инфекцията на този етап се самоограничава. Последната фаза от острото протичане рядко е пневмония.

 

  • Това са най-честите заболявания в обществото
  • Започнала като вирусна, една инфекция може да се усложни от наслагването на бактериална
  • Вирусите рядко причиняват пневмония у пациентите, а бактериите

 

По-рядко, но значително по-тежко протича инфекцията с Грам (+) бактерии (стрептококи най-вече), която в редица случаи налага антибиотично лечение.

 

 

Настинка и грип – каква е разликата?

Настинката и грипът са вирусни инфекции, които имат подобни симптоми, като кашлица и възпалено гърло, но се различават по своето протичане и тежест.

 

Настинката обикновено е по-лека, протича по-леко и засяга областта на носоглътката (т.нар. назофаринкс), гърлото и сливиците. Оттук произхожда и другото име на заболяването – назофарингит (възпаление на носоглътката). Типичната симптоматика включва болки в гърлото, хрема, кихане и кашляне.

 

Грипът обичайно протича по-тежко със симптоми, които включват внезапна поява на висока температура, придружена с болки в ставите и мускулите, обща умора, главоболие и загуба на апетит. На практика около 20-40% от населението боледува от грип всяка година, а до 70% от временната „нетрудоспособност” при активно спортуващите се дължи на грип и настинки.

 

 

Вечният казус с антибиотиците?

За лекарите е изкуство да се прецени кога една инфекция трябва да бъде лекувана с антимикробни лекарства. Още в древността е разбрано, че вид лечение е и „да не се прави нищо”- това важи за широк кръг от заболявания - от баналните настинки до някои мозъчни тумори.

 

Главната причина да не се предписва антибиотик е опасността от създаване на устойчиви в обществото бактерии. Най-грубо казано оцелелите след вашата настинка малко на брой бактерии ще попаднат в друг организъм и ще му създадат неприятности, защото са станали една идея по-подготвени за същото лекарство, ако той реши да го използва. Процесът се нарича „развиване на резистентност”.

 

Едни от най-използваните антибиотици днес – Амоксицилин, Цефуроксим и Ципрофлоксацин са логично най-застрашени от това да станат неефективни. В днешно време мястото на Пеницилин G, Доксициклина и Цефалексина в терапията е сведено до наистина ограничен брой болестни единици, именно поради „самоусъвършенстването” на бактериите на генно ниво и донякъде неправилното им приложение в близкото минало.

 

Интересно е, че някои препарати са толкова отдавна „изоставени”, че започват отново да намират място в шкафа и да се използват успешно, поради увеличаване на % резистентност към новите.

 

Устойчивите бактерии са едно на ръка. Другото, което трябва да се спомене е, че вирусите не се лекуват с антимикробни препарати, а лесно може да се сбърка вирусна с бактериална инфекция. Спори се и дали има универсална таблетка за всички грипни и грипо-подобни вируси (която да ви „повишава” имунитета) и има ли изобщо смисъл от прием на лекарства срещу такива причинители. Тялото ни може чрез собствени механизми (клетки наречени Т и B-лимфоцити) да засече и обработи за няколко дни вирусите или директно да ги атакува. Пък и дори да няма реакция, средата в която попадат не е благоприятна и могат да загинат сами.

 

Тук фирмите и учените се замерват с изследвания, кои в техен, кои в чужд интерес и така и не става ясно за обикновения пациент, дали да пие нещо, което го подготвя допълнително за борбата с инфекцията или просто симптоматично (и доста по-евтино) да пробва да изкара на крак с топли чайове, Парацетамол и капки за нос цялото вирусно заразяване. Еднозначен отговор няма.

 

 

За трениращите?

Може да се поспори дали имунитетът е по-засилен в активно спортуващите. От една страна :

  • упражненията
  • добрият апетит
  • редовният сън

влияят възможно най-благотворно на тялото.

 

Но пък:

  • затворените и непроветрени помещения на фитнес залите и спортните центрове
  • голямо струпване на бактерии поради лоша хигиена вътре
  • претренирането и небалансирането на работа/учене с тренировки
  • еднообразното хранене
  • завишените изисквания от хранителни вещества и микроелементи

 

влияят негативно и вместо да си помагате си вредите.

  • Диетите с много ниска калоричност (високо-белтъчни),
  • диетите с недостиг на незаменими омега-мастни киселини (зеленчукови, вегетариански),
  • диетите с висок селективен въглехидратен прием (ВВД)

са особено изтощителни за имунитета за дълги (над 6 месеца) периоди.

 

Дори може да ви се струва странно, но когато хората губят активно мазнини, рязко снижават защитните способности на организма си. Човешкото тяло не понася резките промени добре. В това отношение покачващите мускулна маса са по-облагодетелствани, защото техните менюта са доста по-разнообразни и богати на вещества. Почти всеки орган и система може да се адаптира спрямо натоварвания, храна, сън и инфекциозен причинител, стига да му се даде нужното време и плавно да се постигат резултати.

 

 

Неписаните правила - обратно към практиката

Ако сте начинаещ или се чувствате такъв, защото колкото научавате, толкова разбирате, колко още много може да научите, ето някои съвети:

  • Ако започнете често да се разболявате се замислете, дали проблемът не е от спортното ви хоби
  • При повишена температура си останете вкъщи завити на топло
  • Нямате ли желание да тренирате, по-добре си починете
  • Ако днес трябваше да тренирате, а не отидохте- компенсирайте с изрядна храна
  • Не се увличайте прекалено много в диетите и не робувайте на видове храни, а на грамажите им
  • При обща отпадналост траеща повече от седмица, не прибягвайте към антибиотици- няма да ви помогнат. Потърсете лекар.
  • При неефикасност на препаратите без лекарско предписание също не прибягвайте към антибиотици
  • Баналните простуди ще ви научат след всеки следващ път как по-добре да се лекувате и кое ви действа най-бързо и най-добре.
  • Експериментирайте с алтернативна медицина (масажи, топли душове, хомеопатия)
  • И помнете - тренировките могат да ви излекуват, но могат и да ви разболеят- опознайте тялото си.

 

Свързани статии:

Митове за фитнеса - как наистина може да влезем във форма

Как да се предпазим от болести и да не пием лекарства?

Защо ушите измръзват първи по време на физическа активност?

 

Автор: zdravbadi.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Не получавате желания ефект от тренировките си? Ето грешката, която допускате!

Не получавате желания ефект от тренировките си? Ето грешката, която допускате!

Следваща статия
Прегледът на простатата след 50 г. е задължителен

Прегледът на простатата след 50 г. е задължителен

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар