Блог

Пролетно презареждане

Пролетно презареждане

Настъпи ли пролетта съвсем естествено е да искаме да влезем в добра форма. След дългата и студена зима сме решени повече отвсякога да се погрижим за себе си, спортувайки и полагайки необходимите грижи за подобряване на своите физическа и енергийна кондиции. Представя ме ви петстепенна програма за възстановяване на тонуса.

 

ЕТАП #1 – ДИШАНЕ

 

Факт, дишането е един от основните фактори за добра форма. Научихме повече за дихателните упражнения от Yoga Studio 108. Преди всичко трябва да знаем, че те допринасят за общото здравословно състояние. Препоръчително е те да се правят редовно и винаги преди хранене – най-добре рано сутрин преди закуска. В случай, че се правят след това е хубаво да се осъществяват един или два часа по-късно. Човек може да прави дихателните упражнения при три вида положения на тялото: легнал, седнал или прав. Когато човек лежи, упражнието оказва влияние върху цялото тяло; когато седи, ефектът е върху нервната система, а когато е изправен, дишането допринася за оросяването на главния мозък. Като например следното - поемете дълбоко въздух през носа, задръжте го за една/две секунди и издишайте на енергично кислорода на малки части (както когато кученце, което търси диря). Повторете го няколко пъти. докато го правите, представяйте си как вдишвайки поемата положителна енергия, а като издишвате изхвърляте всичко отрицателно от вас. Най-хубаво е дихателните упражнения да се правят на чист въздух. Пролет е, дните стават все по-дълги и слънцето грее по-силно. Отделяйте всеки ден време за вашето здраве.

 

ЕТАП #2 – ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

 

През пролетта нашият организъм излиза от забавения зимен режим и ускорява своя ритъм. Метаболизмът се засилва, което е резон за всякакви хранителни диети, защото резултатите се постигат по-лесно и с по-малки усилия. 
За този основен етап от пролетното (пре)зареждане се вдъхновихме от опита и съветите на Албена от zdravei.bg, която със своята положителна енергия ни ентусиазира да предприемем необходимите мерки за един по-добър и здравословен начин на хранене. Каним ви да станете част от пролетната детокс програма на zdravei.bg, за да усетите силата на разцъфтяващия сезон. На нейната интернет страница ще намерите и голям брой съвети, рецепти, мнения и хранителни продукти, които ще ви помогнат да научите повече за вашата пролетна детокс програма.

 

ЕТАП #3 – ПОЧИВКА

 

Във всеки един момент от деня може да отделяте по няколко минути, за да се откъснете от натоварващите мисли, свързани с работа, семейство и други ангажименти. Когато усетите, че сте напрегнати и че заобикалящата ви обстановка ви натоварва направете следното упражнение – вземете четката си за коса, изправете гърба и с леки, но енергични движения потупайте врата по извивката на раменете. По този начин ще се освободите от напрежението и за няколко минути ще раздвижите енергиите си така че да продължите ползотворно деня. От друга страна за един приятен и доброкачествен сън няма нищо по-хубаво от капка лавандула в четирите ъгъла на възглавницата.

 

ЕТАП #4 – СПОРТ

 

Идеята да преборите умората с упражнения може да звучи клише, но има много истина в нея. Не става въпрос за поставяне на световни рекорди, а за приятна физическа дейност като разходка сред природата, плуване, йога или танци. Каквото и да изберете, то преди всичко трябва да ви доставя удоволствие като например танците. В тази връзка чували ли сте за великия знак за безкрайност или “символът на мъдрата змия”? Вярва се, че тя носи в себе си енергията на регенерацията и възраждането. Докато танцувате раздвижете ръцете, осъществявайки движения около тялото си, наподобяващи формата на знака. По този начин вие не само предпазвате своето енергийно поле, но и увеличавате неговата сила като същевременно се забавлявате. Ако сте в офиса и усещате необходимостта от (пре)зареждане, достатъчно е с писалката да изрисувате знака на лист хартия – колкото по-голям е той, толкова повече визира цялостната ви кондиция.

 

ЕТАП #5 – БАЛАНС

 

Безспорно, за осъществяването на ежедневните задачи е от особено значение вътрешният баланс и спокойствие. Поговорихме си с Люси, терапевт в SPA центъра “TERRA SPA” за това как да започнем деня в синхрон със себе си и с околните. Тя съветва преди всичко да приветстваме деня с усмивка. След като станем от леглото, ни препоръчва следното упражнение: да протегнем ръцете напред и да раздвижим китките си, осъществявайки последователни и редуващи се (една след друга) движения нагоре и надолу – по този начин стимулираме енергийните полета, “свързвайки се” с небето и земята. Вдъхновена от енергийната медицина, Люси ни представи едно за осъществяване упражнения, което укрепва имунната система, засилват метаболизма и повишават тонуса: Изправете гърба и с пръстите на едната ръка силно потупвайте енергично по дължината на гръдната кост - ако почувствате болка, не се стряскайте, това означава, че имате вътрешен блокаж и е хубаво да продължите, така че да се освободите от напрежението. 

 

В тези динамични време, в който живеем е редно да си обръщаме повече внимание както на физическата, така и на духовна форма, за да бъдем по-пълноценни за себе си и за околните. Кредото "да живеем пълноценно и щастливо" зависи за всички нас. 

 

Свързани страни:

Подгответе кожата си за пролетта!

Д-р Саураб, специалист по аюрведа: Яжте горчиво през пролетта

7 навика, присъщи на спокойните хора

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

Пролетен здравен хороскоп за всички зодии

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
8 начина да подтиснем глада

8 начина да подтиснем глада

Следваща статия
Диети и хомеопатия облекчават сенната хрема

Диети и хомеопатия облекчават сенната хрема

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар