Блог

Диети и хомеопатия облекчават сенната хрема

Диети и хомеопатия облекчават сенната хрема

Диагнозата се поставя с кожен тест и кръвни изследвания

 

Събуждането на природата през пролетта е красиво, но за някои от нас се превръща в кошмар. Сълзящи очи, запушен нос и кашлица - сенната хрема засяга все повече хора в съвременния свят. Алергията е патологична реакция на организма към определени вещества от околната среда, наречени алергени, казва д-р Димитър Янев, УНГ специалист и хомеопат от Бургас. Дразнителите са определени алергени, към които се реагира със свръхчувствителност. Някои хора развиват алергии към храни, други към лекарства, ухапвания от насекоми или при контакт с различни вещества. Най-често срещани са алергиите, които засягат дихателните органи. Наред с поленовите алергени - тревни, дървесни или плевели, други причинители са домашен прах, микрокърлежи, плесени, слюнка на домашни животни и други.

 

Защо точно аз?

 

Това се питат много от хората, измъчвани от алергия. Характерните оплаквания са сърбеж и запушване на носа, отделяне на обилен секрет, залпово кихане, оток на клепачите, зачервяване на очите, намалено обоняние и умора. Има гени, които ни правят податливи на алергия, но те се задействат под влияние на фактори от околната среда. Така се стига до патологична имунна реакция на организма, вследствие на нарушената регулация на T-клетките (лимфоцити), част от имунната система, и контакт с алергена. Във възникването на алергиите участват няколко гена, които сега се проучват.

 

При симптоми на дихателни алергии първо трябва да се открие причинителят. Освен сезонните алергени - цъфтящите растения, има и много други. Акарите (микрокърлежи в домашния прах) са причина за целогодишни симптоми на алергичен ринит, бронхиална астма и кожни реакции. Плесените са не по-малко опасни. Проверявайте редовно скритите местенца у дома - например зад легла, гардероби и шкафове, където може да се задържа влага. Алергизиращ ефект имат плесенните спори във въздуха. Понякога домашният любимец може да провокира алергия - дразнители са неговите косми, пърхот и слюнка.

 

Бумът на алергиите е донякъде и заради замърсената околна среда, казва още д-р Янев. Финият прах в градския въздух променя повърхността на инхалаторните алергени, като ги прави по-агресивни. Пушенето, газовете от дизеловите коли се свързват с увеличена продукция на IgE антитела, а оттам и с неадекватната реакция на имунната система към иначе безобидни вещества от околната среда.

 

При тежка реакция или задълбочаваща се реакция се налага прием на медикаменти. Епинефрин е първи избор за тежки алергични реакции, облекчава състоянието на дихателните пътища и подобрява циркулацията на кръвта. Антихистамините блокират действието на хистамина, който предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Стероидите се използват, за да "успокоят" клетките на имунната система. При някои пациенти се прави също десенсибилизация чрез имунотерапия.

 

Първата стъпка при алергии е да се избягва дразнителят. „Това обаче е трудно при сенната хрема, защото тя се активира от полените. Това са микроскопични клетки, растителен еквивалент на сперматозоидите, които се разнасят от вятъра и насекомите”, пояснява д-р Янев. Алергени са полените от бор, бреза, елха, кедър, леска, габър, кестен, върба, топола, липа и маслини. В списъка са още много тревисти растения и семена от живовляк, див пелин, киселец.

 

Вазомоторният ринит прилича на алергичния, но може да се отключи от фактори като миризми, изпарения, пушеци, температурни и климатични промени, които по принцип не са алергени. При него също се отделя слуз, носът се запушва. Понякога алергичният ринит протича леко. При други хора обаче се наблюдава влошаване на съня, всекидневните дейности са затруднени. Най-зле се чувстват онези, при които симптомите траят над 4 дни седмично или повече от 4 последователни седмици. Човек не може да спи и това се отразява на неговата трудоспособност.

 

Хомеопатията помага да се постигне облекчение, при това без странични ефекти. „При сенна хрема например може да се взема ринитал по 1 таблетка 6 пъти дневно за възрастни и до 4 таблетки за деца. Ринитал е комплексен хомеопатичен препарат, който спира хремата, сълзенето на очите и кихането, възстановява носовото дишане. Шуслеровите соли също подпомагат лечението на алергията. Соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид се приемат по една таблетка 4 пъти дневно от всяка сол за възрастни и до три таблетки от всяка сол на ден за деца. Приемат се продължително - от април до септември. Когато започне цъфтежът и има пикове на полени, дозата се увеличава до 8-10 таблетки дневно от всяка. В моята практика тази комбинация винаги има желания ефект - посочва д-р Янев. - Когато има атака на вирусни инфекции като тази година през март, имунитетът може да се повиши с инфлуцид - 6-8 таблетки дневно.”

 

При сенна хрема се прилагат и лекарства от традиционната медицина. Антихистамините са популярни за леките алергии. Кортикостероидите са ефективни за намаляване на отока и възпалението на носната лигавица, но имат странични ефекти при продължителна терапия. Широко се използват обаче локалните кортикостероиди, главно под формата на назални спрейове и очни капки. Те се използват за кратко и в допълнение към антихистаминовата терапия.

 

Десензибилизацията е ново лечение, при което свръхчувствителността на организма се понижава чрез постепенно въвеждане на повишаващи се дози от алергена. Този вид имунотерапия за съжаление невинаги е успешен и има краткотраен ефект.

 

Как се открива причинителят на алергията?

 

Има различни изследвания за откриване на алергиите. Като първа стъпка се прави прик тест - кожата от вътрешната страна на ръката или на гърба се надрасква и се нанася разреден разтвор с различни алергени. Има и кръвни изследвания, които измерват наличието на специфични IgE антитела в кръвта на пациенти. Назначават се при нужда за доизясняване на диагнозата.

 

За да се ориентирате кое точно отключва алергията, наблюдавайте кога и къде се появява. Водете си дневник не само за храните, но и за това дали сте били в контакт с плесен, мухъл, козметика, тоалетни пособия, боядисване на коса и козметични процедури, съветва д-р Янев. Ако се съмнявате за хранителна алергия, изключвайте една по една подозрителни храни и се наблюдавайте.

 

Понякога не е толкова просто да се изясни каква точно е алергията. Ето един пример. Изключително интересна е проявата на хранителна алергия след физическо натоварване особено при млади хора, казва д-р Янев. Скоро след приема на определена храна младежът се втурва да спортува. Температурата му се повишава, получава се сърбеж, замаяност, а след това и алергична реакция с уртикария, астма, коремни симптоми. Може да се стигне дори до анафилаксия (алергичен шок). При такива хора просто трябва да се избягват физически натоварвания поне два часа след ядене.

 

Избягвайте въглехидратни и глутенови храни

 

Ако страдате от сенна хрема, намалете до минимум излизането от вкъщи, особено в сутрешните и вечерните часове, когато полените във въздуха са с най-високи концентрации. Затваряйте вратите и прозорците, за да не влизат полени. Климатиците притежават сравнително ефективни филтри, а в търговската мрежа има и специални поленови филтри. Не дръжте там, където спите, дрехите, с които сте излизали навън, защото по тях са полепени полени.

 

Промивките на носната кухина с препарати на основата на морска вода или физиологичен разтвор са важна част от лечебния процес. Помагат и диети. Ефектът от тях се забелязва след около два месеца. Изключват се въглехидратите, храни с високо ниво на омега-6 мастни киселини, храни с глутен.

 

Свързани статии:

20% от хората са със сенна хрема

Пролетта дойде, а с нея настъпват и алергиите – справете се с тях сега!

Какво ви алергизира - тестове с алергени

Ламинатът е вреден за бебетата

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пролетно презареждане

Пролетно презареждане

Следваща статия
Москов: Лечението на рак, инсулт и инфаркт става напълно безплатно

Москов: Лечението на рак, инсулт и инфаркт става напълно безплатно

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар