Блог

Москов: Лечението на рак, инсулт и инфаркт става напълно безплатно

Москов: Лечението на рак, инсулт и инфаркт става напълно безплатно

"Основните медицински пакети, включващи най-рисковите за България болести, ще бъдат абсолютно безплатни за пациентите, а болниците, които искат от пациентите си да доплащат, ще бъдат санкционирани". Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов след първото заседание на Консултативния съвет по здраве.

 

Той обясни готвените промени в Закона за здравното осигуряване, които включват финансиране на заболявания от Здравната каса по три медицински пакета – основен, допълнителен и с листа на чакащи.

 

Болниците ще получават пълно заплащане от Здравната каса за лечението на пациентите по списъка с основни социално значими заболявания, свързани с най-висока смъртност.

 

"Целта на основния пакет е да гарантира апаратурно и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания, от които страдаме като общество", подчерта министърът. Той бе категоричен, че за всички болнични заведения, които принуждават болните да доплащат за някоя медицинска процедура по време на лечението, ще има тежки санкции в закона.

 

Списъкът със заболявания в базовия пакет ще включва тези, които водят най-често до смъртност при населението и децата, посочи министърът.

 

"Това означава да изличим опасността да можем или да не можем да се лекуваме от тези масови заболявания, съобразно това дали сме бедни или богати, както е в момента. Т.е. пълноценно остойностяване и възможност на всеки един здравно осигурен български гражданин да получи качествено лечение за това", обясни Москов и отрече обвиненията, че болестите в списъците ще делят хората на бедни и богати. Напротив – независимо от това, всеки който плаща здравни осигуровки, вече ще има достъп до напълно безплатно качествено лечение на тези най-често срещани заболявания.

 

Инсултът например, като влезе в основния списък, ще подлежи на качествено лечение.

 

"Ето това е промяната – качествено безплатно лечение. Защото в момента лечението на инсулта не е нито изцяло безплатно, нито дотам качествено на много места", подчерта Москов. Парите за това ще идват отново от здравните ни вноски, но приоритетът за разпределянето им ще е според здравните показатели на нацията. Т.е. ниската средната продължителност на живота ни в сравнение с европейската. На тази основа се идентифицират групите най-рискови заболявания, към които ще се насочи финансовият и човешкият ресурс.

 

За заболяванията, които не попадат в базовия пакет, пък има два начина. Единият е листа на чакащи за заболявания, които все пак подлежат отлагане и второ – възможност за доброволно здравно осигуряване. Такива листи за чакащи у нас има още 2005 г. като част от нормативната уредба на болниците, поясни Москов и посочи като пример столична болница по гастроентереология, която в момента правела записвания от пациенти за есента.

 

"Критериите, които тези листи за чакащи правят болниците, са част от техните задължения. Промяната в закона ще е в ясните критерии, по които болниците ще сформират тези списъци", каза той.

 

Според него са пълни "идиотизми" политическите приказки, че с тези промени в закона болни от ракови заболявания и инфаркти ще се окажат в листите на чакащите.

 

"Напротив, в момента болните с онкологични заболявания са в листите на чакащите. С промените това няма вече да е така", категоричен бе Петър Москов.

 

Междувременно днес се проведе първо заседание на Консултативния съвет по здравеопазването по името "Партньорство за здраве". Това ще е постоянен консултативен орган към Министерски съвет, в който участват всички държавни институции в сектор здравеопазване, съсловни и граждански организации.

 

На днешната среща не се състоя дискусия по важните теми, касаещи здравната реформа, а само за бъдещия правилник на дейност и участниците в Консултативния орган. Следващото му събиране ще е скоро, информира здравният министър в качеството си на председател на партньорския орган. Той гарантира, че Съветът ще работи при пълна прозрачност за обществото и медицинското съсловие. За да е ефективен консултативен орган по създаване на законодателната и поднормативна база на здравната реформа, не бива да се превръща в говорилня и поле за изява на амбиции. Това трябва да е работен орган, подчерта Москов.

 

"Няма нищо по-важно от здравето. За всички е ясно, че реформа в сектора е необходима, а не някакви си интереси и лобита. За да стане това обаче, трябва политическа воля, ясна цел и стратегия", каза при откриване на съвета премиерът Бойко Борисов. И допълни, че министър Москови екипът му вече са доказали, че имат воля, за да започнат и доведат най-накрая отлаганата здравна реформа докрай.

 

Накрая Борисов информира, че е обещал на Москов да осигури хеликоптер за Спешна помощ. По-късно министърът потвърди това пред медиите, като внесе уточнение, че хеликоптерите ще са няколко.

 

Свързани статии:

Джинджифилът убива ракови клетки при рак на яйчниците и простатата

Тулио Симончини – човекът, който създаде уникален метод за лечение на рак

Стеснения на сънните артерии могат да предизвикат инсулт

Петър Москов: Разработваме система от критерии за оценка на личните лекари

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Диети и хомеопатия облекчават сенната хрема

Диети и хомеопатия облекчават сенната хрема

Следваща статия
В кои храни се крият витамините

В кои храни се крият витамините

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар