Блог

Д-р Саураб, специалист по аюрведа: Яжте горчиво през пролетта

Д-р Саураб, специалист по аюрведа: Яжте горчиво през пролетта

Един от най-добрите аюрведа специалисти от Индия - д-р Саураб Пардеши гостува в България, за да проведе двудневна консултация съобщава в. Труд. Именитият лекар е у нас по покана на председателя на фондация Art of living - Константин Драгов.

 

Една от преподавателките в курсовете на фондацията - Валя Атанасова, приготвя зеленчуци на пара и покълнали семена на за обяд на доктора. Храната мирише доста апетитно и със сигурност освен здравословна е и много вкусна. Каква храна да избираме според нашия телесен тип, за да сме здрави, д-р Саураб разкри в интервю пред вестник “Труд”.

 

Доктор Саураб, как може да обясним действието на аюрведа, защото в България науката не е чак толкова популярна, като в Индия?

- След като ние имаме и тяло и ум, как може да ни помогне само медицината, която лекува единствено тялото?. Аюрведа е наука, която лекува и ума. Тялото, умът и духът трябва да са в баланс, за да сме здрави. От санскрит “аюр” - означава живот, а “веда” - наука, която не само говори за лечение, но и за начин на живот. Аюрведа е достатъчно популярна и в България, след като, когато съм тук, при мен идват по 20 души на ден. Причината е в това, че медицината не е толкова универсална. Ние в аюрведа третираме причините, аюрведичните лечения нямат отрицателни странични ефекти.

 

Свързана тема: Лечение с олио – възможно ли е?

 

Къде се изучава в Индия тази наука?

- Има Департамент, в който се изучава аюрведа. Аз съм завършил аюрведична и западна медицина в Шри Шри Унверситета в Индия.

 

Какви са основните правила в аюрведата, които е добре да спазваме?

- Първото правило е - хората да са по-осъзнати за тялото и ума си. Пулсовата диагностика, която използвам, е ефективен инструмент на аюрведа за диагностициране на заболявания. Тази наука концентрира всичко - аз правя диагностика по начина, по който изглеждате и по пулса, защото ние вярваме, че енергията на сърцето е основната енергия на организма. По комбинацията от двете определям конституцията на индивида. Давам препоръки за хранене, режим и начин на живот спрямо телесната конституция на човека, като целта е да постигнем тяло без болести и хармоничен и спокоен ум.

 

Свързана тема: 5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

 

Какви са видовете конституции на тялото?

- Според аюрведа имаме три конституции - доши - пита, вата и кафа, но може да има и комбинации между тях. Най-просто казано - тип Вата - тези хора обикновено са слаби, много ядат и не трупат килограми. Кафа - са с по-едро телесложение, почти нищо не ядат и веднага качват. Пита са със средна конституция. Ние постигаме баланс на елементите в тези основни доши с билки, дихателни техники и медитация. Като цяло, ако имате дисбаланс, не означава, че директно ще има болестни прояви, а че трябва да подобрите начина си на живот.

 

Каква храна препоръчвате при различните видове доши?

- Най-общо казано - тип Вата е хубаво да хапват повече кисело мляко лятото. Хубави за тях са сладките, солените и киселите храни. Добре е всичко да е топло и с достатъчно мазнина. При Кафа се препоръчват горчивите и люти храни. Те не трябва да ядат мазнини и сладки неща. За Пита конституция са сладките и горчиви храни. Те са огън и не е хубаво да пият кафе и да ядат люто.

 

Кои храни и напитки са вредни за тялото?

- Алкохолът е лош за тялото, бързата храна също. Например, ако вие сте Вата личност, и ако ядете повече боб - ще имате възможна тенденция към артрит. Също така, според аюрведа, ако конституцията ти е Вата, не трябва да си лягаш късно. Ако сте Кафа и ядете повече кисело мляко и млечни продукти и същевременно обичате да спите през деня - имате тенденция да заболеете от диабет. Хората с Пита конституция трябва да избягват кисело, солено и лютиво. Например не е добре да ядат цитрусови плодове и туршии. Напълно достатъчно е човек да знае каква конституция е, за да определи менюто си.

 

Докторе, а какво да бъде менюто ни сега пролетта?

- Не трябва да се ядат много сладки неща и мазнини. Да се замени сладкото с мед. Трябва да се яде повече горчиво - грейпфрут, много сурови зеленчуци като краставици, рукола. Така ще бъдете здрави и в отлична кондиция.

 

Свързана тема: Как да победим пролетната умора

 

През декември 2012 година много се говореше, че са се увеличили вибрациите на планетата и всичко тече по-бързо. Така ли е наистина?

- Да, така е. Аз, като аюрведа лекар вярвам, че ако времето навън се променя, това означава, че нещо в тялото също ще се промени. Дори тук, на територията на България повече се усеща промяната. В България има много висока и хубава енергия. Аз харесвам България! Имам впечатление, че българите са щастливи хора. Във времето, в което живеем, трябва да сме внимателни, защото петте елемента - земя, въздух, огън, пространство и вода са налице по-същия начин, както вътре в нас, така и отвън.

 

У нас финансовите възможности на повечето хора са ограничени и не всеки може да си позволи консултация с аюрведа специалист…

- Не съм запознат, но когато става въпрос за здраве, всеки намира начин. Тук, в нашата фондация, се организират и много безплатни семинари, свързани с дишане, медитация и йога и всеки може да дойде.

 

Как да се преборим със стреса?

- Хубаво е да се правят дихателни упражнения, защото дишането и емоциите са свързани. Пълното, дълбоко дишане е най-хубавото средство за успокояване. Медитацията също е полезна.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.ayurcircle.com
Предишна статия
"Смазка" за ставите може да удължи живота

Смазка за ставите може да удължи живота

Следваща статия
За бенките и абстиненцията към солариум

За бенките и абстиненцията към солариум

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар