Блог

Причини за лош дъх и начини за справяне

Причини за лош дъх и начини за справяне

Временен лош дъх може да има след консумация на чесън, лук, различни видове риба и т.н. Когато ви предстои среща с любимия човек, по-добре не си позволявайте подобни вкусотии. Чаша мляко, вода за уста или спрей могат да подобрят дъха. Когато обаче лошият дъх е постоянен, причините са най-различни. 

 

Лоша орална хигиена

Занемарената хигиена на устата е причина за 85% от случаите с лош дъх (лат. халитоза), според вестник Oral Science. Ако не се измиват зъбите и венците с четка и паста сутрин и вечер, се задържат хранителни материи по зъбите, в които се развиват микроорганизми. Бактериите произвеждат серни съединения, които излъчват смрад на развалени яйца. Анаеробните микрообрганизми, които разграждат захарите без кислород, също отделят вещества с неприятна миризма. Те обитават в задната част на езика, затова се препоръчва като хигиенна процедура изчеткване на езика със специална стъргалка за език всеки ден.

 

 

Дехидратация на организма

При дехидратация на тялото се произвежда по-малко слюнка, а именно слюнката отмива създаващите миризма бактерии. Слюнката поддържа клетките в устата живи. При намаляване на количеството слюнка (склеростомия) клетките в устата започват да умират. Мъртвите, гниещи клетки смърдят. Затова пийте вода от 6 до 8 чаши на ден. Зеленият чай подобрява хидратацията и заедно с антиоксидантите в него променят серните съединения, които създават лошия дъх.

 

 

Неправилен избор на храни

Тестените и слеадки храни поради съдържанието на въглехидрати създават условия за развитие на бактериите. Млечните продукти пък сгъстяват секрета от синусите и носа, и също водят до поява на серниста миризма. Употребяваните храни е добре да бъдат зеленчуци като например ябълки, моркови, салати, репички, краставици. Изобщо храните, богати на фибри и витамин С, които спомагат за самоочистване на зъбите и стимулират отделянето на слюнка, особено когато се ядат с кората и се отхапва от тях.

 

 

Хроничен фарингит или тонзилит

Често инфекциите на сливиците се дължат на стрептококи в гърлото, които могат да доведат до образуване на камъни/песъчинки по сливиците. Те излъчват силна миризма. Добро лечение е познатата гаргара със солен разтвор всяка сутрин в продължение на 2-3 дни. Високото съдържание на сол (1 с.л. в чаша вода) убива бактериите. След гаргарата изяжте една купичка кисело мляко, заради добрите бактерии и специално пробиотика лактобацилус булгарикус.

 

 

Киселинен рефлукс от стомаха към хранопровода

Хората с оригване и киселини имат неприятна кисела миризма от устата. Профилактиката изисква лишение от много примамливи неща - шоколад, алкохол, канела, цитрусови плодове, цигари.

 

 

Носене на снемаеми зъбни протези

Хората,които носят дълго време цели или частични зъбни конструкции придобиват халитоза. Това се дължи на просмукването на слюнка в пластмасата. От друга страна лошата грижа за протезните конструкции също в голяма степен влошава миризмата. Най-добре е да се използват специални препарати за почистване на снемаемите конструкции и дезинфекцираща вода за уста.

 

 

Разбира се ментови дъвки, бонбони, спрейове за уста помагат за подобряване на дъха, но не премахват първопричината.

 

Свързани статии:

Сбогом на лошия дъх

Отървете се бързо и лесно от лошия дъх сега!

Проучване установява, че жабуренето с олио може да лекува лош дъх

Как да премахнем лошия дъх с природни средства

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какви храни не трябва да смесваме, за да избегнем здравословни проблеми?

Какви храни не трябва да смесваме, за да избегнем здравословни проблеми?

Следваща статия
Сок от моркови - глътки нежна медицина (рецепти)

Сок от моркови - глътки нежна медицина (рецепти)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар