Блог

Какви храни не трябва да смесваме, за да избегнем здравословни проблеми?

Какви храни не трябва да смесваме, за да избегнем здравословни проблеми?

Специалисти съставиха списък на най-разпространените грешки в храненето, които хората допускат едва ли не всеки ден. Голямата опасност на тези грешки е, че те се превръщат в в традиция и вредни навици. Те обаче може да доведат до многобройни проблеми със самочувствието, включително и до развитието на тежки заболявания.
 

 

По думите на медиците много хора крайно лекомислено се отнасят към начина, по който употребяват различни продукти. Мнозина не виждат нищо страшно, а дори смятат за полезни следните комбинации храни, а всъщност те са вредни:
 

 

Слaдолед с газирани напитки: 

тяхното съчетание води до оригаване, подуване и тежест в корема, които често продължават часове наред. Лекарите подчертават – ако хапвате сладолед, най-добре пийте обикновена вода. 
 

 

Зелен чай с мляко: 

компонентите, съдържащи се в млякото, рязко намаляват полезните вещества в зеления чай, а млечният белтък може да направи тази напитка трудна за усвояване. Медиците смятат, че е оптимално да се пие зелен чай с лимонов сок.
 

 

Добавяне на сладко в изварата или киселото мляко: 

тази храна води до бурна ферментация в стомаха. Неприятните последствоя на този процес са подуване и повишено отделяне на газове.  
 

 

Каша със захар:

слагането на захар в кашата може рязко да вдигне нивото на глюкозата в организма, тъй като нишестето в зърнените храни при варене образува глюкоза. Така се повишава риска от затлъстяване и развитието на диабет. Ако искате да придадете някаква сладост на кашата, най-добре е да добавите в нея плодове, съветват специалистите.
 

 

Хляб, намазан с мед или сладко:

този навик дава същият ефект както кашата със захар или изварата със сладко. Всички продукти, съдържащи захар трябва да се употребяват отделно.
 

 

Кафе и хляб:

веществата, съдържащи се в кафето възпрепятстват усвояването на витамините от група В от хляба. Така той се превръща в сaвършено безполезен продукт, който само запълва стомаха.
 

 

Мед в горещи напитки:

всичко ценно в меда - ферменти и бактерицидни свойства – са неустойчиви при нагряване и изцяло се разрушават при температура над 45 градуса. Но още по-опасно е, че при нагряване над 40 градуса в меда започва да се образува компонент, който всъщност е отровен за организма. 
 

 

Пъпеш в салатата:

този продукт е изключително самостоятелен и не се съчетава с нищо, дори с вода. Нарушаването на този принцип гарантира тежест в корема, подуване и разстройство.
 

 

Бульон от месо с кости: 

според медиците той е изключително вреден за здравето. Костите, твърдят те, натрупват в себе си различни токсини, включително тежки метали. При варенето тези вещества преминават в бульона. 

 

Свързани статии:

6-те най-добри скоростни диети за ефективно отслабване

За месец ще свалите 10 килограма с протеинова диета

4 прости навици по време на хранене, които могат да подобрят храносмилането

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Медът от рози укрепва нервите (рецепти)

Медът от рози укрепва нервите (рецепти)

Следваща статия
Причини за лош дъх и начини за справяне

Причини за лош дъх и начини за справяне

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар