Блог

Сок от моркови - глътки нежна медицина (рецепти)

Сок от моркови - глътки нежна медицина (рецепти)

Изискванията към съвременната медицина се увеличават. Въпреки огромният напредък, който се постига, погледът често се насочва към съкровищницата на народната медицина. Различните плодове и зеленчуци могат едновременно да се използват и като храна, и като съставки в  билколечението и хомеопатията.
 

 

Това може да се каже и за морковите. Дивите моркови ((Daucus carota) са били познати на нашите предци, още преди те да се култивират в домашните стопанства. Морковите понякога се възприемат от родителите, че са полезни само за малки деца, което е неправилно, отбелязва австрийският билкар свещеник Бенедикт на своя блог http://blog.kraeuterpfarrer.at/. 
 

 

Здравословното хранене през всички възрасти включва присъствието на значително количество от оранжевия зеленчук. Известно е, че  морковите напр. повлияват на еластичността на кожата. А заради цялата поредица от витамини и каротина (мощен антиоксидант), които се съдържат  в тях, те помагат на организма в края на пролетта, след  толкова респираторни заболявания и зимно изтощение, организмът да възвърне силата си. Ако се увеличи приема на моркови (и особено на морковен сок) се възстановява отслабената от паразити чревна флора. Препоръчително е да се изкара един продължителен курс на лечение с морковен сок, независимо от здравния проблем.
 

 

Сок за кърмачета

 

Рецептата е добре позната: пресни моркови или складирани в сандъче с пръст се измиват добре, а после се остъргват. Самите решавате дали да ги обелите ръчно или машинно. Възрастните могат да пият по 3 пъти дневно по 3 суп. лъжици пресен сок, за да оздравеят. При кърмачета е добре да им се дава по 2 чаени лъжички сок, най-добре сутрин и вечер.
 

 

Морковите могат и да се схрускат сурови, ако имате здрави зъби. Могат и да се настържат ситно на ренде и да се овкусят (с малко растително олио и ябълков оцет). Мазнината позволява по-лесното им усвояване в стомаха.
 

 

При много възрастни хора се препоръчва  оранжевият зеленчук да се яде  сварен. 
 

 

Баня с морковен сок

 

Вземате 4-5 моркови, обелвате ги и ги правите на мус. Заливате ги с 500 мл. гореща вода и разбърквате добре. Прецеждате добре, като изстисквате добре пасираната пулпа. Така добитият морковен сок добавяте във ваната, като водата в нея не трябва да надвишава 40 С. Като допълнение може да добавите 2 суп.л. масло от пшеничен зародиш и да разбъркате добре цялата вода във ваната.  Банята подхранва кожата, прави я мека и изящна. 

 

 

Свързани статии:

Лечебните свойства на морковите

Страхотен тоник за черния дроб – глухарче, моркови и краставици

Сок, който само за една седмица обръща хода на диабет тип 2

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Причини за лош дъх и начини за справяне

Причини за лош дъх и начини за справяне

Следваща статия
Високият холестерол означава по-дълъг живот

Високият холестерол означава по-дълъг живот

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар