Блог

Проучване установява, че жабуренето с олио може да лекува лош дъх

Проучване установява, че жабуренето с олио може да лекува лош дъх

Изтеглянето с олио е древна практика на аюрведа, която включва жабурене на олио в устата в продължение на 15 до 20 минути, за да се унищожат вредните бактерии в устата. Освен че е популярен народен лек в родната си Индия, жабуренето с олио е станало известно на Запад, когато украинския онколог на име Ф. Карач започва да го популяризира в началото на 1990-те години.

 

Днес цели книги са написани за изтеглянето с олио и здравословният онлайн свят пламти от свидетелски показания относно очевидните му ползи за здравето. В действителност, ако се вярва на това, което е написано в някои сайтове и форуми, изглежда, че няма заболяване, което не може поне да се подобри в дългосрочен план с жабуренето с олио.

 

Въпреки, че доказателства за ползите на изтеглянето с олио остават до голяма степен анекдотични, малък, но нарастващ брой изследвания започват да подсилват твърденията на Аюрведа. Последното от тези изследвания, което е публикувано в Списание за клинично и диагностично изследване през ноември 2014 г., установило, че изтеглянето с олио е също толкова ефективно за намаляване на лошата устна миризма (лош дъх) като популярното антимикробно лекарство хлорхексидин.

 

Жабурене с олио в сравнение с хлорхексидин

 

За изследването, индийските изследователи разделят 60 студентки в 3 групи: група с жабурене с олио (която използва сусамово масло), група с хлорхексидин и контролна група. В продължение на 3-седмичен пробен период, учените наблюдават индекса на плака, гингивалния индекс, обективни и субективни органолептични показатели (сетивния орган), и броя на анаеробни бактериални колонии на студентите.

 

Резултатите показват „значително намаляване“ в средните стойности на всички параметри в групите със сусам и хлорхексидин, особено сред органолептичните показатели. Освен това, не са били демонстрирани значими различия между групата на сусамово масло и хлорхексидин, което предполага, че жабуренето с маслото  е по-евтина и по-естествена алтернатива на грижа за устата, отколкото хлорхексидин.

 

„Изтеглянето със сусамово масло е също толкова ефикасно като хлорхексидина за намаляване на лошата миризма в устата и микробите, които я причиняват“, заключават авторите. „То трябва да се насърчава като превантивна домашна терапия за грижа за устата.“

 

Как да правим изтегляне с олио

 

Ако сте заинтересувани от жабуренето с олио за лечение на лошата устна миризма (или всяко друго състояние), следвайте тези прости стъпки:

1. След събуждане и преди ядене или пиене на каквото и да е било, жабурете любимото си олио (сусамово, слънчогледово и кокосово масло са най-популярните избори) в устата  за между 15 и 20 минути. Правете издърпващи движения, когато е възможно и избягвайте правене на гаргара с олиото.

2. След изтичане на това време, изплюйте олиото в кофата за боклук (избягвайте използването на тоалетната или мивката, тъй като маслото може да задръсти тръбите), след това измийте устата си с малко вода, смесена с морска сол. Тази смес ще помогне за убиване и промиване на всички останали микроби в устата.

3. Накрая измийте зъбите си, обикновено с помощта на четка за зъби. Пийте много вода след това; това че не сте поглъщали слюнка за между 15 и 20 минути може да остави чувство за суха уста.

 

За най-добри резултати, повтаряйте тази практика ежедневно. Както често се случва с естествените средства, ползата от тях не винаги се случва веднага. Повечето хора обикновено докладват за подобрена миризма на тялото и по-чисти и по-бели зъби, след няколко седмици изтегляне с олио. Въпреки това, най-впечатляващите ползи, като например намаляване на болки в ставите и облекчаване от депресия се проявяват след няколко месеца редовна практика.

 

Свързани статии:

Лечение с олио – възможно ли е?

Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

Как вкъщи да тестваме истински ли е зехтинът

Хляб натопен в зехтин, осигурява невероятни ползи за здравето

Ползвайте шарлан против рак и за подмладяване

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Компресът – как да го използваме правилно

Компресът – как да го използваме правилно

Следваща статия
Храни богати на калций

Храни богати на калций

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар