Блог

Правилно дишане за здрав мозък

Правилно дишане за здрав мозък

 

Оказва се, че да дишаме дълбоко е от много по-голямо значение за мозъка ни, отколкото си мислим, за да се чувстваме по-спокойни и ведри. 

 

 

 

В изследването са участвали 16 души, на които е правена електроенцефалограма по време на експериментите. Участниците са дишали от четири до шест минути в следния режим: четири секунди дълбоко вдишване с диафрагмата, две секунди задържане и четири секунди издишване. Резултатите показват показват увеличение на алфа, тета и делта вълните в мозъка.

 

 

 

Какво означава това?

 

 

 

В нормален режим нашият мозък излъчва бета вълни с честота 16-31 Hz. В това състояние ние можем да сме концентрирани и да мислим активно.

 

 

 

С дълбокото дишане ние понижаваме честотата на мозъка до 8-15 Hz. Това е алфа състояние, при което релаксираме. Нивото на стрес е много ниско. Алфа режимът е много подходящ за учене.

 

 

 

С дълбокото дишане се увеличават и тета вълните, които са в диапазона 4-7 Hz. Обикновено изпадаме в това състояние, когато сме под душа. Топлата вода и самият шум от нея действат много успокояващо. Това е състоянието, в което сме най-креативни. Ето защо хората често стигат до важни решения именно в банята.

 

 

 

Последният режим на мозъка е делта – честотата е под 4 Hz. Това е състоянието по време на сън. В първите две години от живота си бебетата са почти през цялото време в това състояние и затова нямат спомени от този период.

 

 

 

Ето защо дълбокото дишане може не само да ни успокои, но и да ни направи по-концентрирани, креативни и по-способни да учим.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

8-те най-добри средства за облекчение при астма

 

Как да подпомогнем функцията на хипофизата

 

Супер съветите на Иван Гарабитов: Как да останем винаги здрави?

 

 

Източник: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Да увеличим хормоните на щастието по природен начин

Да увеличим хормоните на щастието по природен начин

Следваща статия
Истински или фалшиви са контракциите ви?

Истински или фалшиви са контракциите ви?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар