Блог

Ползи от честите кореноплодни зеленчуци

Ползи от честите кореноплодни зеленчуци

Кореноплодни зеленчуци са точно това, което подсказва името – те са корена на растението. Най-честите кореноплодни зеленчуци са станали основни семейни храни: картофи, сладки картофи, моркови, лук, чесън и цвекло. С високо съдържание на витамини и минерали, които поглъщат от земята, кореноплодните зеленчуци са пълни с хранителни вещества и са отличен източник на фибри. Много от тях са с високо съдържание на витамин С, витамини от група В и витамин А. Много са с високо съдържание на антиоксиданти. Няколко от тях имат забележителни лечебни свойства.

 

При избора на най-добрите кореноплодни зеленчуци, те трябва да бъдат твърди, никога меки и без дефекти. Ако върховете им са все още прикрепени, избирайте пресни листа, не само, за да изберете най-пресните зеленчуци, но поради факта, че върховете на много кореноплодни зеленчуци се консумират както и корена.

 

В миналото, кореноплодните зеленчуци са се съхранявали главно в мазе, тъмни, хладни и влажни помещения. Ако изберете да съхранявате кореноплодни зеленчуци в хладилника, покрийте ги и запечатайте в пластмаса или хартия и ги поставете в чекмедже или скоро ще омекнат. Не дръжте лук в хладилника (с изключение на шалот и зелен лук) или картофи.

 

Много кореноплодни зеленчуци могат да се ядат сурови, задушени, соте, печени или пържени.

 

Картофи

 

Реколта номер едно в света, картофите, са питателни зеленчуци, освен ако не са пържени или пълни с масло и сметана. Те са добър източник на антиоксиданти, витамин В6, витамин С, калий, магнезий, фосфор, ниацин, мед и пантотенова киселина. Картофите са от „Мръсната дузина“ с най-високи остатъци от пестициди. Избирайте органични картофи, за да избегнете тези токсини.

 

Моркови

 

Повечето от времето, морковите, които виждаме в магазините за хранителни стоки или пазари са с ярък оранжев цвят, но те се предлагат в разнообразие от цветове: бели, жълти, червени, лилави в допълнение към оранжевите. Морковите са добре известни и доказани, че помагат за здравето на очите, включително глаукома и предотвратяване на катаракта. По-нови изследвания включват превенция на рак на дебелото черво и сърдечно-съдови заболявания. Те са отличен източник на витамин А, като една чаша моркови осигурява повече от дневната нужда на този витамин. Също така, те са добър източник на витамин С, витамини от група В, витамин К, витамин Е, магнезий, калий и други.

 

Сладки картофи

 

Има около 400 разновидности на сладки картофи. Цветът им може да бъде почти бял, кремав, жълт, оранжев, розов или лилав. Те са противовъзпалителни, имат антиоксидантни свойства и спомагат за поддържане нивата на кръвната захар. Листата на растението сладък картоф имат антиоксидантни свойства и често се добавят към супи. Лилавите сладки картофи съдържат повече от 3 пъти по-голяма антиоксидантна способност от боровинките. Сладките картофи също са много добър източник на витамин С, витамини от група В, манган, фосфор, мед, калий и пантотенова киселина.

 

Лук

 

Лукът поддържа сърдечно-съдовата система, облагодетелствайки сърцето и кръвоносните съдове. Той помага за увеличаване на костната плътност, подкрепя сухожилията и е противовъзпалително средство. Лукът също помага за предотвратяване на рак и е антибактериален. Проучвания с плухове показват, че лукът помага за балансиране на кръвната захар. Той е много добър източник на биотин и добър източник на витамин С, мед, В6 и В1, фосфор, калий и фолат.

 

Цвекло

 

Цвеклото предоставя антиоксидантна, противовъзпалителна и детоксикираща подкрепа. То е особено полезно за нервната система и здравето на очите. То помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак и неговите фибри са особено здравословни за храносмилателния тракт. Цвеклото съдържа фолат, манган, калий, мед, магнезий, фосфор, витамин С, В6 и желязо.

 

Чесън

 

Чесънът е антивирусно, антибактериално, противогъбично и противовъзпалително средство. Редовно използван в алтернативни лечения, чесънът има дълга история на лекарствени постижения, сред тях, превенция на рак и ползи за сърдечно-съдовата система. Чесънът е отличен източник на манган и витамин B6. Много добър източник на витамин C и мед, селен, фосфор, витамин B1 и калций.

 

 

Свързани статии:

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло

Лечебните свойства на морковите

Яденето на суров чесън всеки ден, намалява риска от рак на белия дроб и рак на червата с 40%

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чакаме грипа до края на януари

Чакаме грипа до края на януари

Следваща статия
Колоезденето – здравословен начин на живот и дълголетие

Колоезденето – здравословен начин на живот и дълголетие

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар