Блог

Чакаме грипа до края на януари

Чакаме грипа до края на януари

До края на месеца ще се увеличи броят на заболелите от грип и тогава може би ще се говори за епидемия. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Препоръките му към пенсионерите е да избягват излишни контакти и излизания. А активно работещите и учещите да спазват добра лична хигиена и да заложат на разнообразно хранене. Първите признаци на грипното заболяване са пълното нежелание да извършваме нормалните си дейности, силно главоболие, болки в ставите и мускулите, температура.

 

Човек, при една разгърната картина на грип, трудно може да го кара на крака, в повечето случаи се налага да остане на домашно лечение, каза още д-р Кунчев. „Не очакваме по-различни щамове от тези през последните години. Най-вероятно епидемията ще е предизвикана от щама „Тексас". Той е открит за пръв път 2012 г., така че не е нов, но е сравнително нов в сравнение с „Калифорния" от 2009 г., който се изолира все още - добре познатият ни свински грип - той има потенциала за пета година вече да продължава да предизвиква заболявания сред населението. Но най-вероятно ще е от „Тексас", обясни специалистът.

 

Той уточни кога би могла да се очаква грипна епидемия: „Не може точно да се прогнозира при грипа, винаги намира начин да ни изненада с нови щамове и с различно развитие, но статистиката показва, че края на януари - февруари е най-вероятна епидемия. Най-вероятно до края на месеца ще започне постепенно увеличаване на заболеваемостта". Д-р Кунчев добави, че грипът може да обхване между 250 хил. до 800 хил. души, дори около милион: „Винаги препоръчваме, в зависимост от групата, в която попадаме, за хора, които могат да си го позволят - пенсионерите например, в началото на грипната епидемия да избягват излишни контакти, излизания, контакти с болни хора. За активно работещи и учещи - добрата хигиена, разнообразното хранене винаги са от полза в случая".

 

Свързани статии:

Вируслог: В момента истински грип в България няма

Да се предпазим от грипа с греяно вино

Как да избегнем зимния грип

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
12 нови начини да използвате лимонов сок

12 нови начини да използвате лимонов сок

Следваща статия
Ползи от честите кореноплодни зеленчуци

Ползи от честите кореноплодни зеленчуци

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар