Блог

Да се предпазим от грипа с греяно вино

Да се предпазим от грипа с греяно вино

Зимата определено е сезонът на червенотогреяно вино. Наричано още Glühwein /от немски език/, то определено може да се похвали с много полезни качества. Не случайно на най-големите коледни базари в цяла Европа, като този във Виена например, традиционно се предлага именно греяно вино, което да сгрее пазаруващите в студените ноемврийски и декемврийски дни. Известно е, че червеното вино само по себе си има антибактериални и антисептични свойства. Затова в греян вариант е много полезно и при психическа и физическа преумора.

 

Греяното вино е по-полезно при простуда, отколкото няколко глътки твърд алкохол. То е перфектно, защото е топло и сгрява болния. Нагряването на виното намалява съдържанието на алкохол в него, което го прави още по-полезно. Затова вместо половин чаша бяло или червено вино в този сезон, препоръчваме цяла, но греяно.

 

Благодарение на подправките, които се използват при неговото приготвяне, полезните свойства на виното се увеличават. Важно е обаче да не се прекалява с “лекарството”. Или както е известно, всичко е в мярката.

 

Друго важно правило е, че греяното вино трябва наистина само да се сгрее, а не да кипва.

 

Върху него може да се образува пяна, която обаче изчезва преди кипването. Най-добрият избор е червеното сухо или полусухо вино.

 

В него се добавят канела, карамфил, кора от лимони, анасон, мед, джинджифил. Като нетрадиционни добавки могат да се използват черен пипер, бял пипер, дафинов лист, ябълки, стафиди и орехи.

 

Греяното вино се пие горещо и от високи чаши, в които по-бавно да изстива. Желателно е да са прозрачни, за да се любувате по-дълго на красивия цвят на напитката. Добра превенция е срещу грипа.

 

Остана да Ви кажем само – наздраве!

 

 

Свързани статии:

Мед и джинджифил срещу вирусите

13 здравословни проблема, които разрешава домашната ракия

Мед, зехтин и ракия потушават кашлицата

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
3 естествени болкоуспокоителни, които са мощни, колкото лекарства, но без странични ефекти

3 естествени болкоуспокоителни, които са мощни, колкото лекарства, но без странични ефекти

Следваща статия
Търсите безопасни съдове за готвене? Опитайте чугун

Търсите безопасни съдове за готвене? Опитайте чугун

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар