Блог

Колоезденето – здравословен начин на живот и дълголетие

Колоезденето – здравословен начин на живот и дълголетие

Искате да сте винаги в добра форма и в отлично здраве? Възможно е да го постигнете, ако се отдадете на колоезденето. Карането на колело играе важна роля за здравето и по-високата физическа активност на хората. Благодарение на него можем да да се придвижваме бързо и да водим здравословен начин на живот. Освен това велосипедът е евтино средство, достъпно за почти всеки човек.

 

Група английски учени са стигнали до извода, че колоезденето запазва тялото и ума млади. Според тяхното проучване велосипедистите между 55 и 79-годишна възраст са физически много по-млади от повечето хора на тяхната възраст. В проучването са се включили 81 мъже и 41 жени в тази възрастова категория. Оказало се, че те имат мускулатура, сърце и умствени способности почти колкото по-младите участници. Това се дължало на редовното каране на колело.

 

Ползите за човешкото здраве от колоезденето се отразяват от главата до пръстите на краката. Нека да разгледаме внимателно какво ще се промени в тялото ни, ако се захванем с каране на колело.

 

На първо място ще имаме здраво сърце. Колоезденето ще подобри сърдечно-съдовата система, както и ще намали и риска от коронарна болест на сърцето.

 

Ако тренирате колоездене, то ще се отрази безспорно на мускулите. Въртенето на педалите тонизира мускулите, най-вече в долната половина на тялото, прасците, бедрата и задните части. Благодарение на ниско натоварващите упражнения хората, които имат наранявания на краката и бедрата, могат да запазят активни тези мускулни групи.

 

Искате няколко сантиметра по-малко около талията. Изгарянето на калории е като детска игра, ако се захванете с каране на колело, особено ако се редуват бързо с по-спокойно темпо. Колоезденето всъщност е основен помощник в борбата за свалянето на килограми, чрез него се сваля постоянно. Колоезденето засилва метаболизма, дори след като трениравката приключи.

 

Карането на велосипед също е чудесен начин да увеличите вашия живот, като то редовно се свързава с удължаването на активните години в човешкия живот.

 

Колоезденето е добро за координацията. Въртенето на краката в кръг, докато се държи волана с двете ръце и балансирането на собственото тяло е добър начин човек да практикува своите умения за координация.
Карането на колело също така подобрява психичното здраве.

 

Колоезденето засилва имунитета и предпазва от някои видове рак. Ако пък не обръщате внимание на всички ползи за здравето от колоезденето, то може да карате само за удоволствие.

 

Не можем да не споменем, че карането на велосипед може да е по шосе, на трасе и в планината. Колоезденето в градска среда и планинското колоездене са най-разпространени. Придвижването с колело става много по-бързо, отколкото с кола, а и така човек поддържа добра форма. Ако пък не ви се иска да лавирате между колите или да се морите по планинските пътечки, то може да замените колелото с велоергометър и спинер. Велоергометърът е фитнес уред много подобен на колело, чрез който може да се дозира натоварването при въртене. Спинингът пък е аеробно групово занимание със специални велоергометри – спинери, което имитира колоездене във външна среда. При спининга има водещ инструктор, който чрез хореография пресъздава колоезденето по различен терен. Ако сте решили да се захванете със спининг, то трябва да знаете, че тази тренировка може да е значително по-натоварваща от тази с велоергометър и се препоръчва на хора, които искат интензивно кардио занимание. Интересно е, че спининг се практикува и във водна среда, като тази разновидност се нарича акваспининг.

 

 

Свързани статии:

8 ползи от каране на колело

Фелдшер с колело изминава 30 км на ден, за да лекува болни

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ползи от честите кореноплодни зеленчуци

Ползи от честите кореноплодни зеленчуци

Следваща статия
Анасон, ким и резене гонят сухота в устата (рецепта)

Анасон, ким и резене гонят сухота в устата (рецепта)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар