Скоростта на комуникацията днес си има своите предимства, но и недостатъци. Заради натовареността си и многото работа, която трябва да свършим, сме склонни все повече да хапваме все по-бързо. Това е една от причините, заради които фаст-фууд се наложи толкова трайно. Времето ни само за хапване става все повече лукс. Отделно от тези обстоятелства може да се случи така, че някои хора страдат от недостатъчно образуване на слюнка в устата. Тогава тази прекомерна сухота има негативни последици за храносмилането, обяснява австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at.
Сухотата се усеща в устата при прием на всички ястия и напитки. С колкото по-голяма наслада подхождаме към ястието, толкова повече трябва да го ослюнчим.
В устата обикновено се произвежда между ½ литър и 2 литра слюнка всеки ден. Когато това не се случва, трябва да се помогне малко и можем да се обърнем към лечебницата на природата. От далечни времена са останали ценни рецепти, които са валидни и днес, а също и лесно изпълними.
Рецепта:
Необходими са семена от ким, резене и анасон. Сместта се получава лесно. Смесват се добре 3 части плодчета от ким, 2 части семена от резене и 1 част от анасонови зрънца. Съхранявайте в специален съд за подправки. Преди всяко хранене се вземат по ½ ч.л. от подправката и се сдъвква добре. След това я глътнете. По този начин слюнчестите жлези са естествено стимулирани, което подпомага и храносмилането.
Свързани статии:
Вредна ли е сода бикарбонат и за какво да я използваме?
Чай от анасон облекчава колики и кашлица
Кимът – помага на храносмилането, но намира приложение и в козметиката
Автор: zdravnitza.com
Коментари