Блог

Яденето на суров чесън всеки ден, намалява риска от рак на белия дроб и рак на червата с 40%

Яденето на суров чесън всеки ден, намалява риска от рак на белия дроб и рак на червата с 40%

Нови изследвания показват, че консумацията на суров, пулверизиран чесън всеки ден, намалява риска от рак на дебелото черво и белия дроб (и евентуално на други, но само тези два са изследвани досега) доста драматично – 40% и дори повече. Смята се, че основната причина за драстичното намаляване на риска от рак е съединението алицин.

 

Количеството чесън, консумирано от пациенти, които са имали тази мощна противоракова полза, обикновено е еквивалентно на 1-3 скилидки чесън на ден. Не е ясно дали има специално съединение, което предизвиква този мощен ефект срещу рака или е по-скоро полезно взаимодействие между няколко мощни съединения и антиоксиданти, открити в чесъна.

 

Изследователите смятат, че дори хора, които имат предшестващо увреждане на белодробната тъкан, текущи и минали пушачи могат да се възползват от тази противораков ефект. В края на краищата, белодробната тъкан може да бъде повредена от много други токсини, различни от цигарения дим, като замърсяването на околната среда, токсични домакински спрейове и ароматизатори, както и различни други инхалационни токсини.

 

Чесънът също често е цитиран, когато става въпрос за холестерол и здраве на сърцето и в редица други проучвания по темата. Той е доказал, че може да бъде мощен вазодилататор, което означава, че спомага да държи кръвоносните съдове отворени и спокойни, така, че кръвта да може да тече по-свободно. Също така е показал, че може да държи нивата на нездравословния холестерол ниски.

 

Как да го ядете, без да  повлиява зле на стомаха или да засяга дъха ви.

 

Чесънът има лоша страна, а именно острия мирис, който придава на дъха ви. Той може да се задържи в продължение на часове, ако не се прилага метода, който много хора използват, да дъвчат и поглъщат цели скилидки пресен чесън.

 

Най-добре е да имате вода из устата си по време на дъвченето на чесъна. Това гарантира, че чесънът е наистина пулверизиран, тъй като това е начинът, по който мощното съединение алицин се освобождава и може да се усвоява и абсорбира правилно от тялото.

 

Ако не го дъвчете с вода в устата си, ще усетите колко парлив наистина е чесънът в суров вид. Може дори да предизвика болки в корема, ако не го вземате правилно, защото той е изключително мощен.

 

Свързани статии:

Чесънът спясява пушачите от рак на белия дроб

Лечение с чесън дава перфектни резултати

Какво не знаем за черния чесън?

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Над 13 излишни кг носят риск от рак на маточното тяло

Над 13 излишни кг носят риск от рак на маточното тяло

Следваща статия
Добре било пъпната връв да се реже поне минута след раждането

Добре било пъпната връв да се реже поне минута след раждането

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар