Консумацията на чесън два пъти седмично понижава риска от развиване на рак на белия дроб. До този извод достигнали сътрудниците от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в Цзянс, Китай, пише The Daily Mail. Учените подтвърждават, че хората, които са включили в диетата си чесън, са с 44% по-малко склонни към развиването на смъртоносната болест.
Чесънът даже ефикасно ‘‘работи‘‘ и при пушачите ( в 80% от случаите пушенето предизвиква рак на белия дроб), и понижава риска с 30%. В хода на изследванията, китайците сравнили данните на 1 424 пациента, страдащи от рак и 4 500 здрави доброволци. Изследваните били питани за диети и начин на живот. Експертите се интересували как точно консумират чесъна и дали пушат. Резултатите показали, че тези които използват чесън минимум два пъти в седмицата са в по-малка степен изложени на риск от рак даже при наличие на вредния навик и при готвене на горещо масло.
Веществото алицин в чесъна предпазва от рак на белия дроб
Чесънът притежава мощния компонент алицин. Това химично съединение се създава при стриването на скилидките чесън. Варен или накиснат, чесънът помага при възпаления в организма, действа в качеството на антиоксидант, защитавайки от вреди, които могат да нанесат свободните радикали.
По-рано проведените изследвания показали, че чесънът предпазва от различни белодробни заболявания, както и рак на дебелото черво (снижава риска с една трета). По думите на сътрудниците от медицинската школа от университета Емори в САЩ, чесънът се явява универсално средство против проблеми със сърцето. Свързано е със съдържащия се в него диалил трисулфид, който е способен да предотврати разрушаването на тъканите на сърцето, което води до инфаркт. Резултатите от изследванията на китайските учени са публикувани в списание Cancer Prevention Research.
Свързани статии:
Какво не знаем за черния чесън?
Лечение с чесън дава перфектни резултати
10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове
Автор: agronovinite.com
Коментари