Блог

10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове

10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове

Напоследък излиза все повече информация за неефктивността и злоупотребите на фармацевтичната индустрия. Въпреки научния прогрес лекарствата като че ли повече вредят отколкото да помагат. Билките и храните от друга страна са подценявани и маргинализирани. Те обаче са създадени от природата – човешкият организъм също е създаден от природата, а не от лекарите или фармацевтите. Неслучайно мъдрите казват: за всяка болка има билка.

 

Предлагаме ви списък от 10 билки за здрави бели дробове, подбрани от нутрициониста, хомеопат и билколог Джон Съмърли:

 

1. Корен от женско биле – това е един от най-използваните корени в света, В китайската медицина им огромен брой рецепти, в които участва, заради способността си да хармонизира действието на другите билки. Коренът от женско биле успокоява лигавиците на гърлото и особено на белите дробове и стомаха и същевременно премахва евентуалните възпаления. В корена има сапонини, които подпомагат отхрачването. Съдържащите се флавоноиди пък възпират размножаването на ракови клетки и предпазват от рак на белите дробове.

Начин на употреба:

Изсушен корен – 1 до 5 грама, под форма на отвара  три пъти дневно;

Тинктура от женско биле 1:5 – 2 до 5 милилитра, три пъти на ден;

Стандартизиран екстракт – 250 до 500 милиграма, три пъти на ден. Стандартизираният екстракт съдържа 20% глициризинова киселина.

 

2. Подбел – прочиства лигавицата на белите дробове и бронхиалните канали от слуз. Направените изследвания доказват, че помага при астма, кашлица, бронхит и други заболявания на белите дробове. Подбелът може да бъде изсушен и да си направите чай от него или да го ползвате под формата на алкохолен екстракт – тинктура.

Начин на употреба:

Две супени лъжици от листа и/или цветни кошнички се заливат с 500 мл. вряща вода и след изстиване запарката се прецежда. Изпива се за 1 ден.

 

3. Канабис – тази билка, която създава толкова противоречия в обществото, напоследък е обект на голям брой научни изследвания. Те показват, че тя е едно от най-ефикасните средства за борба с рака. Изпаренията на канабиса стимулират имунната система и намаляват риска от разпространение на инфекции. Те също така отварят синусите и бронхите и по този начин водят до облекчение и дори излекуване на астма.

 

4. Мащерка – в нея се съдържат антисептични масла, които са натурални антибиотици и имат противогъбичен ефект. Мащерката в допълнение изчиства акнето много по-ефективно от всякакви кремове, лосиони и гелове. Чаят от тази билка елиминира всякакви бактерии и вируси. Тя се използва за лечение на белодробни заболявания още от древността и може да излекува дори вирусна пневмония.

 

5. Риган – основните свойства риганът дължи на съдържащите се в него карвакрол и розмаринова киселина. И двете съединения са естествени деконгестанти и хистамин редуктори и имат преки положителни ефекти върху дихателните пътища. Маслото от риган премахва опасната стафилококова бактерия Staphylococcus aureus по-ефикасно от всички антибиотици. Риганът има толкова много ползи за здравето, че за всяко домакинство е задължително наличието на бутилка с масло от риган.

Начин на употреба на маслото от риган:

При вътрешна употреба трябва стриктно да се спазва пропорцията от 1-4 капки на една супена лъжица борово масло (или зехтин). Концентрацията трябва да бъде индивидуална. Важно е  маслото добре да се разтвори, добре е да се размеси и в устата (полезно е също за зъбите и венците).

След като се приеме в продължение на 15-20 минути не трябва да се пие нищо (ако дозата е станала прекалено концентрирана, вземете една лъжица кедрово масло и го изпийте с топъл червен или черен чай). Добре да се изпие чаша чай след 15-20 минути.

 

6. Лобелия – знаете ли, че конете, на които дават лобелия, могат да дишат по-дълбоко? Растението съдържа лобелин, който дава положителни ефекти при лечение на рак.  Алкалоидът лобелин освобождава белите дробове от задръствания  и стимулира надбъбречните жлези да отделят адреналин и по-този начин успокоява дихателните пътища и дава възможност за по-лесно дишане. Използва се екстракт от лобелия.

 

Любопитно:

За тежката сутрин след запой – химията на махмурлука

3 нови открития за здравето, които наистина ще ви учудят

15 неща от които трябва да се откажете, ако искате да сте щастливи

 

 

7. Оман – натурален антибактериален агент, който изчиства белите дробове от инфекции. Особено подходящ за хора, предразположени към бронхит. Билковите експерти препоръчват една чаша от билката да се сложи в чаша вряща вода и да се пие три пъти дневно в рамките на две-три седмици. Също така може да се направи тинктура.

 

8. Медуница –  използва се надземната част, брана по време на цъфтежа - април-май. Интересното е, че по формата си тя наподобява бял дроб. Използва се за лечение на белодробни заболявания още от 17-и век.

Начин на употреба:

2 супени лъжици от билката се киснат в 0,5 л вряла вода 1 час. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти на ден.

 

9. Градински чай – в него се съдържат голям брой масла, на които дължи лечебните си свойства. Използват се листата и цялата надземна част за получаване на етерично масло.

Начин на употреба:

Запарка от 1 супена лъжица билка на 1/2 л вряща вода се използва за гаргара и за лечение на гнойни рани. За вътрешна употреба се приготвя запарка от 1 супена лъжица и 250 мл. вряща вода.

 

10. Мента – растението и маслата, направени от него, съдържат ментол, който успокоява лигавицата на дихателните пътища и улеснява дишането. Можете да си направите чай от мента, да сложите във водата, която пиете (придава страхотен вкус) или да накъсате в мохито. Наздраве!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://livefreelivenatural.com/
източници: everygreenherb.com
thegoodnewsnp.com.au
herbvideos.com
Предишна статия
Какво трябва да знаем за избора на слънчеви очила, за да не получим ранно перде

Какво трябва да знаем за избора на слънчеви очила, за да не получим ранно перде

Следваща статия
Психологът Пенка Койчева обяснява кога и как да започне сексуалното възпитание на децата

Психологът Пенка Койчева обяснява кога и как да започне сексуалното възпитание на децата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар