Блог

Полезната рукола – мощен антиоксидант срещу всякакви болести

Полезната рукола – мощен антиоксидант срещу всякакви болести

Все по-често и у нас започва да се налага един полезен зеленчук – част от всяка салата и трапеза – вкусната рукола. В средиземноморската кухня тя е част и от супи, пици, паста и други готвени ясния.

 

Освен че е много вкусна, зелената рукола е и много полезна. Тя е далечен роднина на зелето, карфиола и ряпата и има пренебрежимо малко калории, които се компенсират от голямо количество полезни вещества.

 

Лечебните ѝ свойства се дължат най-вече на големите количества витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма. Освен това способства изчистването на токсините.

 

Бета-каротинът в рукола се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с всички заболявания. Освен това, солидната доза витамин А защитава от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

 

Полезната рукола е богата и на витамините В2, В5, В6, както и много фибри. Салата от рукола например е идеална за пролетната умора. Редовният прием на този зеленчук регулира метаболизма и помага на тялото да се справя с умората.

 

Салатата от рукола се препоръчва на предразположени или вече страдащи от анемия. Тя носи на тялото ценна доза желязо.
Бъдещите майки трябва да хапват повече рукола, тъй като в нея се съдържа така необходимата фолиева киселина. 100 г от салатата осигурява половината дневна дажба от нея.

 

Най-полезна е прекрасната рукола в прясно състояние, съчетана с маруля, домат, краставици, спанак или като гарнитура към риба и морски дарове.

 

Свързани статии:

Руколата – малкото зелено чудо на нашата трапеза

Букет от билки спасява при анемия

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ароматното френско грозде потиска развитието на тумори

Ароматното френско грозде потиска развитието на тумори

Следваща статия
7 причини да ваксинирам котката си

7 причини да ваксинирам котката си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар