Преди столетия на Стария континент са отглеждали ароматното и много полезнофренско грозде с лечебна цел. То се е прилагало като стимулатор на стомашно-чревния тракт, а така също като диуретично и потоотделящо средство, което съдейства за изхвърляне на излишъците от натриев хлорид от организма. Използвало се е също така като противовъзпалително, кръвоспиращо и слабително средство.
Най-ценната съставка на лековитото френско грозде е огромното количество витамин С, което се съдържа в плодовете и листата на растението. Зрънцата пък съдържат и много органични киселини и пектини, които абсорбират и свързват в неразтворими, а следователно в неусвоими комплекси солите на токсичните и радиоактивните метали.
По този начин пектинът от полезното френско грозде извежда от организма и токсините, които са резултат на гниене. Хора, страдащи от гастрит, ентероколит и други стомашно-чревни болести задължително трябва да хапват френско грозде.
Като диуретично средство този прекрасен плод се използва при камъни в пикочния мехур, пиелонефрити и цистити. За целта тук се използват листата, от които се правят запарки.
Черното френско грозде пък се знае, че има противораково действие и потиска развитието на тумори. То успешно премахва от тялото токсините и предотвратява развитието на възпалителни процеси.
Освен огромно количество витамин С в малките зрънца френско грозде има много желязо срещу анемия и калий, който действа благотворно на сърцето и извежда излишните течности от организма. Френско грозде е богата също на витамините F, А, В1, В2, минерали, каротин, танини. Особено полезно е червеното френско грозде поради високото си съдържание на кумарини – природна медицина, помагаща срещу повишено съсирване на кръвта.
С полезните си свойства червеното френско грозде ще помогне и на страдащите от хроничен запек.
Свързани статии:
Консумирането на червено вино и грозде естествено подобрява паметта
Автор: lechitel.net
Коментари