Комбуча е ферментирал черен или зелен чай. Благодарение на твърдата гъба от живи микроорганизми, която се носи на повърхността, комбуча е известна също като „гъба чай“ и се радва на отличителен външен вид. Гъбата прилича на палачинка и е известна също като симбиозна колония от бактерии и дрожди (SCOBY) и това е от съществено значение за създаването на комбуча. Точно както при бирата, гъбата яде захарите в чая и отделя алкохол и киселина. След ферментация, чаят е малко газиран, леко алкохолен и съдържа както оцет, така и процъфтяващи бактерии.
7 ползи за здравето от комбуча
Антиоксиданти
Комбуча съдържа изобилие от антиоксиданти, включително витамин Е, С, бета-каротин и други каротеноиди. Подобно на черен чай, комбуча съдържа и полифеноли и други съединения с антиоксидантни способности. Но тъй като тя е ферментирала, е много по-мощна, отколкото обикновен чай. Нейната антиоксидантна активност е установено, че е 100 пъти по-висока от витамин С и 25 пъти по-високи от витамин Е.
Диабет
Изследване, датиращо от 1929 установява, че комбуча може да понижи нивата на кръвната захар. По-новите изследвания върху животни съобщават, че комбуча значително намалява нивото на кръвната захар при диабет. Друго изследване казва, че комбуча може да се счита за кандидат за лечение и превенция на диабета.
Aнемия
Органичните киселини, открити в комбуча, конвертират тривалентни железни съединения от растителни източници до двувалентни железни йони. Това прави желязото в нея по-достъпно за организма, а и витамин C в комбучата подобрява усвояването на желязо. Изследователите казват, че комбуча се препоръчва особено за възрастни хора и вегетарианци, защото тя повишава усвояването на желязо и помага за предотвратяване на недостиг на желязо.
Нервна система
Комбуча съдържа няколко аминокиселини, метилксантинови алкалоиди (кофеин, теофилин и теобромин), аскорбинова киселина (витамин С), и витамини (включително фолиева киселина В9), необходими за нормалния метаболизъм в нервната система. Тя може да помогне при главоболие, нервност и превенцията на епилепсия. Може да предотврати депресията в напреднала възраст.
Превенция на рака
Комбуча също е доказано полезна за профилактика и възстановяване от рак. Изследване, публикувано в Cancer Letters установило, че чрез консумирането на глюкарова киселина, намерена в комбуча, се намалява риска от рак.
Бъбречна токсичност
Комбуча може да помогне за премахване на бъбречно увреждане, причинено от замърсителите на околната среда и може да бъде от полза за пациенти, страдащи от бъбречна недостатъчност. Използва се и за предотвратяване на калцификация в бъбреците и може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.
Отслабване
Колкото по-добре храносмиламе храната, толкова по-добре тя се абсорбира, а така има по-голям шанс да намалим излишните килограми. Тази загуба на тегло обикновено се случва само за хора, които са с наднормено тегло.
Комбуча също може да помогне при облекчаване на:
- радиационно отравяне
- диабет
- артрит
- фибромиалгия
- безпокойство
- възпаление на сливиците
- атеросклерозата
- хипертония
- хипогликемията
- главоболие
- ревматизъм
- депресия
- акне
- лошо храносмилане
- киселини
- отслабване
- умора
- махмурлук
- изтъняла коса
- екзема
- бавен метаболизъм
Комбуча Рецепта
Съставки:
- 1 органична гъба Комбуча
- 16 чаши вода
- 8-10 торбички черен чай (трябва да е с кофеин)
- 1 чаена чаша захар
- 1 стъклен буркан
- 1 парче плат или хартиена кърпа, за да се запечатва горната част на буркана
- 1 ластик
Указания: Заврете осем чаши вода в голяма тенджера, на силен огън. Добавете пакетчетата чай и ги оставете да киснат половин час. След това се слага захарта и се разбърква, докато се разтвори напълно. Махнете от котлона и след изстиване сипете в бурката заедно с гъбата и покрийте с кърпата.
Свързани статии:
Пробиотици – могат да се използват срещу депресия
4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие
Как да се предпазим от камъни в жлъчката
Източник: Био Поглед
Коментари