Блог

Комбуча: мощен елексир или магически чай?

Комбуча: мощен елексир или магически чай?

Комбуча е ферментирал черен или зелен чай. Благодарение на твърдата гъба от живи микроорганизми, която се носи на повърхността, комбуча е известна също като „гъба чай“ и се радва на отличителен външен вид. Гъбата прилича на палачинка и е известна също като симбиозна колония от бактерии и дрожди (SCOBY) и това е от съществено значение за създаването на комбуча. Точно както при бирата, гъбата яде захарите в чая и отделя алкохол и киселина. След ферментация, чаят е малко газиран, леко алкохолен и съдържа както оцет, така и процъфтяващи бактерии.

 

7 ползи за здравето от комбуча

 

Антиоксиданти

Комбуча съдържа изобилие от антиоксиданти, включително витамин Е, С, бета-каротин и други каротеноиди. Подобно на черен чай, комбуча съдържа и полифеноли и други съединения с антиоксидантни способности. Но тъй като тя е ферментирала, е много по-мощна, отколкото обикновен чай. Нейната антиоксидантна активност е установено, че е 100 пъти по-висока от витамин С и 25 пъти по-високи от витамин Е.

 

Диабет

Изследване, датиращо от 1929 установява, че комбуча може да понижи нивата на кръвната захар. По-новите изследвания върху животни съобщават, че комбуча значително намалява нивото на кръвната захар при диабет. Друго изследване казва, че комбуча може да се счита за кандидат за лечение и превенция на диабета.

 

Aнемия

Органичните киселини, открити в комбуча, конвертират тривалентни железни съединения от растителни източници до двувалентни железни йони. Това прави желязото в нея по-достъпно за организма, а и витамин C в комбучата подобрява усвояването на желязо. Изследователите казват, че комбуча се препоръчва особено за възрастни хора и вегетарианци, защото тя повишава усвояването на желязо и помага за предотвратяване на недостиг на желязо.

 

Нервна система

Комбуча съдържа няколко аминокиселини, метилксантинови алкалоиди (кофеин, теофилин и теобромин), аскорбинова киселина (витамин С), и витамини (включително фолиева киселина В9), необходими за нормалния метаболизъм в нервната система. Тя може да помогне при главоболие, нервност и превенцията на епилепсия. Може да предотврати депресията в напреднала възраст.

 

Превенция на рака

Комбуча също е доказано полезна за профилактика и възстановяване от рак. Изследване, публикувано в Cancer Letters установило, че чрез консумирането на глюкарова киселина, намерена в комбуча, се намалява риска от рак.

 

Бъбречна токсичност

Комбуча може да помогне за премахване на бъбречно увреждане, причинено от замърсителите на околната среда и може да бъде от полза за пациенти, страдащи от бъбречна недостатъчност. Използва се и за предотвратяване на калцификация в бъбреците и може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

 

Отслабване

Колкото по-добре храносмиламе храната, толкова по-добре тя се абсорбира, а така има по-голям шанс да намалим излишните килограми. Тази загуба на тегло обикновено се случва само за хора, които са с наднормено тегло.

 

Комбуча също може да помогне при облекчаване на:

  • радиационно отравяне
  • диабет
  • артрит
  • фибромиалгия
  • безпокойство
  • възпаление на сливиците
  • атеросклерозата
  • хипертония
  • хипогликемията
  • главоболие
  • ревматизъм
  • депресия
  • акне
  • лошо храносмилане
  • киселини
  • отслабване
  • умора
  • махмурлук
  • изтъняла коса
  • екзема
  • бавен метаболизъм

 

 

Комбуча Рецепта

Съставки:

  • 1 органична гъба Комбуча
  • 16 чаши вода
  • 8-10 торбички черен чай (трябва да е с кофеин)
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 стъклен буркан
  • 1 парче плат или хартиена кърпа, за да се запечатва горната част на буркана
  • 1 ластик

 

Указания: Заврете осем чаши вода в голяма тенджера, на силен огън. Добавете пакетчетата чай и ги оставете да киснат половин час. След това се слага захарта и се разбърква, докато се разтвори напълно. Махнете от котлона и след изстиване сипете в бурката заедно с гъбата и покрийте с кърпата.

 

Свързани статии:

Пробиотици – могат да се използват срещу депресия

4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие

Как да се предпазим от камъни в жлъчката

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Да легализираме марихуаната за здраве, предлагат национални консултанти

Да легализираме марихуаната за здраве, предлагат национални консултанти

Следваща статия
Опитайте няколко много ефикасни рецепти за отслабване с билки

Опитайте няколко много ефикасни рецепти за отслабване с билки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар