Блог

Да легализираме марихуаната за здраве, предлагат национални консултанти

Да легализираме марихуаната за здраве, предлагат национални консултанти

Лекарствата, които съдържат активните съставки на марихуаната (т.нар. канабиноиди), могат да се прилагат като добавъчна терапия към основното лечение на тежки заболявания като рак, множествена склероза и глаукома.

 

Така се облекчават симптомите вследствие на болестта или терапията.

 

Това е становището на национални консултанти от няколко медицински специалности, изпратено до Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) и Министерството на здравеопазването, съобщиха вчера за „Труд“ от ведомството на д-р Петър Москов.

 

Неотдавна съветът се зае със задачата да изготви единно становище дали в България трябва да се разреши употребата на марихуана и нейните деривати за медицински цели. Затова на първото си заседание на 9 февруари т.г. органът е натоварил водещи експерти да изготвят оценка кога растението е полезно. Някои от отговорите вече са ясни.

 

„Медикаменти, съдържащи канабиноиди, могат да помагат, но не трябва се използват за самостоятелна терапия на съответното заболяване. А приемането на марихуана чрез пушене носи повече рискове, отколкото ползи за здравето и не е утвърден метод за медицинско лечение!”, категорични са експертите. На следващото си заседание съветът по наркотичните вещества ще прецени дали ако лекарствата с марихуана се разрешат, няма да се стигне до злоупотребата с тях от страна на здрави хора. „Необходимо е също от медицинска гледна точка да се разгледа доколко в настоящия момент е обосновано прилагането на продукти от марихуана“, допълниха от МЗ. Националният център по обществено здраве пък ще извърши анализ на всички международни научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуаната и нейните деривати за медицински цели в България.

 

Посягането към лекарства, съдържащи канабиноиди, е разрешено в САЩ, а в ЕС - във Великобритания, Чехия и Румъния (в северната ни съседка – от половин година). У нас пациенти с множествена склероза (МС), сковани от болки, стигат и до марихуаната, която отглеждат нелегално. Консултирайки се чрез фейсбук или интернет те си правят извлеци от нея. Така неотдавна в Ловеч бе хванат болен от МС. Районният съд го оправда, но окръжният го осъди с финансова санкция. „Ако приложението на марихуана се разреши, за изписването на лекарствата, които я съдържат, могат да се използват създадените комисии за скъпоструващото лечение. Така ще има строг и категоричен контрол“, казаха от Асоциацията на хората с МС (виж вдясно). „Всичко, което облекчава страданията на онкоболните, без да противоречи на основния процес по излекуването им, бихме го приветствали. Думата имат експертите, т.е. ако нашите лекари са „за“, ние - също“, каза Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

 

Очаква се много скоро МЗ да излезе с окончателния отговор по проблема.

 

Десислава Раянова, пациент:

 

Облекчава болни от множествена склероза

 

Болна съм от множествена склероза (МС) от 15 години и съм „за“ разрешаването на употребата на лекарства, съдържащи активните съставки на марихуаната за медицински цели, но при определени и строги условия. Защото в момента така или иначе тези препарати се набавят нелегално.

 

Това заяви пред „Труд“ Десислава Раянова, която е председател на Асоциацията на хората с множествена склероза.

 

„Марихуаната повлиява много добре спастичността на мускулатурата. Просто казано - въздейства върху централната нерва система и осигурява релаксиращ ефект върху мускулатурата. Проблемът при нас е, че заради МС тялото ни буквално се „сковава“, ние изразходваме много повече енергия за всяко едно движение, отколкото здравите хора, затова се чувстваме и уморени“, обясни Раянова. Под влиянието на марихуаната обаче болният от МС има много по-леко всекидневие, ходи на работа без проблем, придвижва се лесно.

 

„Нека препаратите, които я съдържат, да се разрешат у нас, вместо да преминаваме Дунав мост и да ги купуваме от Румъния или Чехия, където са позволени“, завърши Раянова.

 

Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия:

 

Може да се позволи на тежко болни

 

- Нож с две остриета е, зависи как ще се ползва

 

Марихуаната е като нож - можеш да си отрежеш хляб, за да се нахраниш, но можеш и да наръгаш някое дете в Борисовата градина посред бял ден. Това бе коментарът на проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в столичната университетска Александровска болница. Според професорката трудно е да се формира еднозначно отношение към употребата на канабис. Първо - растението, неговите съставки, свойствата им и въздействия върху човека, далеч не са достатъчно изследвани научно. Безспорно обаче то съдържа вещества с голям лечебен потенциал, който след като бъде научно овладян, ще даде още един инструмент на специалистите от невропсихичната област.

 

Второ, проблем създава двойната употреба - за лечение и за развлечение.

 

За лечение вече има създадени медикаменти, два от които са одобрени от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. „Трето - социалният ефект от легализирането на канабис също е най-малкото двустранен. Хем ще се подобрява качеството на живот на болни, но и трябва да се стопи рискът от евентуалната масова употреба за развлечение“, каза проф. Миланова. И обобщи: „Личното ми мнение е, че марихуаната може да се разреши на пациенти с тежки заболявания (спастична форма на множествена склероза, терапевтично резистентна глаукома, неовладяемо повръщане сред химиотерапия на рака, тежка загуба на тегло при СПИН), за които има повече научни доказателства за положителното въздействие на растението.“

 

Свързани статии:

Рецепта за олио от канабис, която лекува рак

7 доказани медицински ползи на тетрахидроканабинол (THC)

Биолог обяснява как марихуаната кара туморните клетки да се самоубиват

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 5 на най-добрите храни и напитки за детокс

Топ 5 на най-добрите храни и напитки за детокс

Следваща статия
Комбуча: мощен елексир или магически чай?

Комбуча: мощен елексир или магически чай?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар