Блог

Комбуча - лек за всичко

Комбуча - лек за всичко

Комбуча е била широко използвана в продължение на много години, тя е ефективен лек за умора, тревожност, стареене, стесняване на кръвоносните съдове, ревматизъм, запек и диабет. Доказано е, че много от нейните компоненти имат антибиотични и детоксикиращи свойства.

 

Ето една проста рецепта за приготвяне на Комбуча у дома:

 

Какво ви трябва?

  • 4 литра филтрирана вода
  • 8 торбички черен чай
  • 4 торбички зелен чай
  • 1 чаша био захар
  • 1 гъба комбуча
  • ½ – 1 чаша чай от комбуча
  • голям стъклен буркан
  • кърпа

 

Начин на приготвяне

1. Във вряща вода добавете пакетчета чай. Нека се запарят за около 5-10 минути, след което махнете торбичките.

2. Добавете захарта и разбърквайте, докато се разтвори. След това чаят се оставя да се охлади.

3. След като чаят е охладен се сипва в буркана.

4. Добавете около ½ чаша вече готов чай комбуча или течността, която идва с вашата гъба. С чисти ръце, поставете гъбата в буркана.

5. Върху отвора на буркана сложете кърпа или хартия и завържете с гумена лента. Течността трябва да бъде в състояние да диша, но и да е предпазена от буболечки или други прашинки.

6. Сложете буркана на сравнително топло и тъмно място.

 

Какво може да направи за вас комбуча?

 

1. Детоксикация на организма: Комбуча съдържа глюкуронова киселина, която е детоксикант. Това помага да конвертирате токсините в организма си в съединения, които тялото може след това да отдели. Пиенето на комбуча може да помогне за предотвратяване на вашите тъкани от усвояването на промишлени токсини от околната среда.

 

2. Антиоксидантни свойства: Пълна с антиоксиданти, като витамини E, C, бета-каротин и каротиноиди. Пиенето на традиционната комбуча действително може  да лекува хронични заболявания, които са предизвикани от оксидативен стрес.

 

3. Осигурява енергия: Нуждаете се от повече енергия? Желязото в комбуча повишава нивата на хемоглобина и подобрява притока на кислород към тъканите. Това ви дава незабавен прилив на енергия на момента, а и за през целия ден.

 

4. Балансира метаболизма: Пиенето на комбуча може да ви помогне да балансирате метаболизма на организма, което дори може да ви помогне да отслабнете.

 

5. Намаляване на кръвната захар: Заедно с балансиране на метаболизма за загуба на тегло, комбуча може също да намали нивата на кръвната захар. Това означава, че тя може да контролира едновременно апетита и да ви помогне да се отървете или да предотвратите диабет.

 

6. Лекува високо кръвно налягане: Комуча е била използвана, за да се предотврати главоболие и световъртеж, които са вторичен ефект от високо кръвно налягане. В действителност, тя дори е препоръчителна като средство за лечение на хипертония. Така че, ако вие или някой ваш познат страда от високо кръвно налягане, добавяйки чаша комбуча на ден може да намали или дори да премахне главоболие и световъртеж.

 

7. Предотвратява недостиг на желязо: Тези, които са анемични ще искат да добавят комбуча към диетата си веднага. Органичните киселини, намиращи се в напитката са показали, че правят желязото от растителни източници по-достъпно за тялото. Витамин С пък подобрява усвояването на желязо, така че те могат да помогнат за предотвратяване на анемия.

 

8. Лекува язви: Изследванията показват, че комбуча може да помогне да се излекува язва. Това е страхотна новина за всеки, който страда от такава и редовно приема медикаменти. Вместо това, пийте чаша комбуча всеки ден и ще получите облекчение!

 

9. Понижава холестерола: За всички с високи нива на холестерол е добре да знаят,  че комбуча намаля нивата на холестерол. Той също така помага за повишаване  нивата на „добрия“ холестерол. Изследвания върху животни показват, че комбуча може да намали нивата на холестерола с около 50%.

 

10. Намаля главоболие, депресия и нервност: Комбуча съдържа редица аминокиселини, които помагат на нервната система да работи нормално. Това означава, че всеки с главоболие, депресия и дори епилепсия може да се възползва от комбуча. Той премахва или намалява тези проблеми и позволява на тялото ви да функционира правилно.

 

Свързани статии:

Комбуча: мощен елексир или магически чай?

Топ 5 на най-добрите храни и напитки за детокс

Пробиотици – могат да се използват срещу депресия

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Подсладените напитки са опасни

Подсладените напитки са опасни

Следваща статия
Защо трябва да добавите масло от ему в грижата за кожата си

Защо трябва да добавите масло от ему в грижата за кожата си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар