Блог

Подсладените напитки са опасни

Подсладените напитки са опасни

Независимо дали сте слаб или страдате от затлъстяване, ако пиете подсладени напитки, газирани или не, има голяма вероятност да развиете диабет тип 2, разкрива едно ново проучване.


Досега здравните експерти бяха на мнение, че подсладените напитки и диабет тип 2 са свързани, защото захарта насърчава увеличаването на теглото и телесните мазнини, но и допринася за инсулиновата резистентност, която предшества диабета. Но новото проучване отстранява теглото като фактор и въпреки това експертите установят, че всяка дневна порция подсладени напитки увеличава риска от диабет тип 2 с 13 % за 10 години.


Ако това е вярно, сладките напитки могат да доведат до 2 милиона нови случаи на диабет тип 2 в САЩ между 2010 и 2020 г., споделят изследователите пред онлайн изданието на Британското медицинско списание.


Диабет тип 2 нарушава начина, по който тялото превръща захарта от храна в гориво, и това води до сериозни проблеми, ако не се лекува. Около 29 милиона американци имат диабет, повечето от тях са с тип 2, казва Американската диабетна асоциация. Много от случаите са недиагностицирани.


В един кен Coca-Cola се съдържат 39 гр. захар, които са равностойни на 9,75 супени лъжици захар. Толкова много рафинирана захар консумирана наведнъж предизвиква скок на кръвната захар, които с течение на времето може да увеличи инсулиновата резистентност, дори при хора, които са с нормално тегло, заявява водещият автор Фумиаки Имамура, старши изследовател в звеното по епидемиология в Университета на Кеймбридж към училището за клинична медицина в Англия.
„Нашето тяло е в състояние да се справя, но с течение на времето кумулативни ефекти изчерпват функциите на организма и това води до появата на диабет“, споделя Имамура. Тези заключения се основават на данни от предишни 17 проучвания, които изследователите комбинират, за да се създаде база данни за малко над 38 200 души. Тъй като това не са клинични проучвания, резултатите не могат да се отчетат като доказващи наличието на пряка връзка между подсладените напитки и диабет тип 2, отбелязва Американската асоциация по напитките в свое изявление.


„Дори и така, нашата индустрия се ангажира да бъде част от реалните решения на предизвикателствата пред общественото здраве„, споделят от Асоциацията. „Ние помагаме на хората да управляват техния прием на калории и захар, като предоставяме широк спектър от възможности за напитки, разнообразие от различни разфасовки и ясна, лесна за разчитане информация, за да им помогне да направят избор, който е точно за тях.“- допълват производителите.


Под нова инициатива, наречена балансиране на калории, членове на Американската асоциация по напитките работи за осъществяването на една обща цел за намаляване на калориите в напитките в американската диета с 20 % до 2025 г.


Едно проучване установява, че ежедневното сервиране на захарни напитки увеличава риска от диабет тип 2 с 18% за малко повече от десетилетие, без да се взема предвид теглото. Учените отбелязват обаче, че ооло един на всеки пет души с диабет тип 2 има здравословно тегло. Тези открития могат да помогнат на учените да си обяснят защо е така, казва Тоби Смитсън, регистриран диетолог и сертифициран преподавател по диабет към „Ливоньо Здраве“ в Чикаго, здравна технологична компания, която се фокусира върху контрола на хронични заболявания.


„Ако можете да си представите една система със захар да навлиза в тялото ви, това е, което се случва, когато консумираме много подсладени с бяла захар продукти и това ние наричаме „концентрирано сладко“, допълва Смитсън, който също е говорител на Академията за хранене и диететика. „Тази концентрация може да повиши нивата на кръвната захар, независимо от теглото на човек.“- категоричен е той.


Друга теория твърди, че високите нива на захар биха могли да повлияят на „здравите“ микробни колонии в червата, да променят храносмилането по някакъв начин, което увеличава риска от диабет тип 2, каза д-р Стивън Смит, ендокринолог в клиниката Майо в Рочестър, Минесота.


Новото изследване също намира връзка между диабет тип 2 и изкуствено подсладени напитки или плодови сокове. По отношение на въздействието на плодивите сокове обаче авторите не са категорични. Въпреки това, учените казват, че не могат да препоръчат диетични напитки или плодови сокове като здравословна алтернатива на сладките газирани напитки.

 

Свързани статии:

10 причини да зарежете диетичните газирани напитки и дъвките с изкуствени подсладители

Газираните подсладени напитки да имат предупреждение, че са опасни за здравето подобно на цигарите

Проучвания показват, че диетичните газирани са свързани с коремни мазнини, диабет тип 2 и затлъстяване

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Най-здравословното смути, което се бори срещу рак и регулира кръвното налягане

Най-здравословното смути, което се бори срещу рак и регулира кръвното налягане

Следваща статия
Комбуча - лек за всичко

Комбуча - лек за всичко

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар