Блог

Топ 5 на най-добрите храни и напитки за детокс

Топ 5 на най-добрите храни и напитки за детокс

В съвременния живот, тялото е нападнато всеки ден от вредни или потенциално вредни вещества. Има химикали във водата за пиене, в конвенционално отгледаните храни, във въздуха. Въпреки че е възможно със здравословен начин на живот да се избегнат контакти с тези замърсители, те са твърде широко разпространени, за да се премахне експозицията напълно.

 

Това е мястото, където детоксикация идва на помощ. Време е да се ядат храни и напитки, които ще помогнат на организма за премахване на токсините и други нежелани вещества. Това е изключително важно за функцията на черния дроб и за подържане на цялостно здраве. Храните и напитките по-долу са някои от най-добрите, които да се включат в диета за програма за детоксикация.

 

Вода

 

Каквото и да се каже за водата като част от всяка детокс програма, ще бъде малко. Водата помага за премахване на излишни отпадъци от тялото чрез отделителната система и честото уриниране ще помогне за промиване на много нежелани вещества от организма. Опитайте се да пиете поне 8-10 чаши вода дневно, за да се уверите, че тялото получава достатъчно.

 

Зелен чай

 

Не е изненада, че зеленият чай, с всичките си невероятни ползи за здравето, е също и естествен детоксикатор. Силните антиоксидантни свойства на зеления чай засилват имунната система на организма и улесняват работата на черния дроб, например, за да функционира по най-добрия начин и да елиминира патогените, преди да могат да се установят в тялото и да навредят.

 

Краставица

 

Има много причини, поради които краставицата е такъв голям естествен детоксикатор. Първо, тя е най-вече вода и така допринася за цялостното ниво на хидратация на организма, което трябва да бъде високо, за да се осъществи детоксикация. Краставиците също са с високо съдържание на фибри. Фибрите са чудесен естествен детоксикатор, защото те може да се свързват с много токсини и да ги елиминират от организма.

 

Зеле

 

Зелето, член на знаменитото семейството кръстоцветни, което също така включва хранителни суперзвезди като броколи и кейл, е друг отличен детоксикатор. Не само, че е с високо съдържание на фибри и вода като краставиците, той съдържа и глюкозинолати, серни съединения, които наред с други неща помагат за отстраняване на вредните токсини от организма по естествен път.

 

Комбуча

 

Този ферментирал чай се превръща в изключително популярен в цялата страна и е друг голям избор за детоксикация. Той не само допринася за нивата на хидратация, но многобройните му антиоксиданти и други съединения, както и неговите пробиотични бактерии помагат за подхранване на храносмилателната и имунната система и правят по-лесно за тялото да се справи с патогените само.

 

Всяка от тези храни или напитки може да се намери в здравословни магазини или  наобикновения пазар на хранителни стоки. Те не са екзотика или скъпи, но всяка една от тях може да помогне за детоксикация на организма и премахване на отпадъците от него, преди те да могат да направят щети на здравето в дългосрочен план.

 

Свързани статии:

Лятна детоксикация на организма с билки – девесил, босилек, джинджифил

Клизми с кафе: ключът към детоксикация и здраве на цялото тяло

Петте ключа към страхотен дневен процес на детоксикация

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Витамин В9 помага бебето да се роди здраво, рибата - да е умно

Витамин В9 помага бебето да се роди здраво, рибата - да е умно

Следваща статия
Да легализираме марихуаната за здраве, предлагат национални консултанти

Да легализираме марихуаната за здраве, предлагат национални консултанти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар