Блог

Какви храни да консумираме, за да подобрим здравето на очите си?

Какви храни да консумираме, за да подобрим здравето на очите си?

Учени от Националния Очен Институт в САЩ са установили, че храни, които са богати на витамини C и Е, цинк, лутеин, зеаксандин и Омега 3 мастни киселини са идеални за поддържане както на добро зрение, така и на здравето на целият организъм. Тези хранителни вещества се свързват с понижаването на риска от АМД ( свързана с възрастта макулна дегенерация ) и „Сухо око”.

 

Ако искаме да повлияем положително на нашето зрение е необходимо да включим в менюто си цитруси, пълнозърнести храни, зеленчуци с тъмно зелени листа, ядки, и риби, които живеят в студена вода. Хора, които се борят от години сдиабет или АМД или са в рисковите за тези болести групи, имат значително подобрение, след като са спазвали диета с храни с нисък гликимичен индекс. Такъв режим се използва и за намаляване на тегло и не е труден за изпълнение. Гликимкичният индекс на храните е свързан с това колко бързо приетата храна покачва нивото на захарта в кръвта. Храните с такъв индекс имат по-малко влияние върху колебанията на нивото на кръвната захар.

 

Хората, които страдат от АМД могат да спрат развитието на болестта, ако вземат специална добавка, наречена AREDS 2 formula. Във формулата на добавката са включени Витамин С, Витамин Е, зеаксандин, цинков оксид и меден оксид. Нужно е обаче консултация със специалист преди човек да започне да приема тази добавка. Само офталмолог може да каже дали това е добавката за вас и дали няма да повлияе отрицателно на други аспекти от здравето Ви. Каротиноидите лутеин и зеаксантин се срещат в много листни зеленчуци, както и в царевицата. Тези две вещества намаляват риска от образуване на очно перде и дегенерация на макулата.

 

Лутеинът и зексантинът могат да спасят човешкото зрение, като действат защитно и помагат за абсорбирането на вредната ултравиолетова светлина. Богати на лутеин храни са морковите, царевицата, марулята, доматите, спанакът, карфиолът, зелената салата, лападът, червените чушки, копърът, магданозът, картофите, сините и лилавите плодове.

 

В рибата и орехите се съдържат големи количества мастни киселини омега -3, които намаляват с 50% вероятността от проблеми със зрението с напредването на възрастта.Мастните киселини намаляват и предотвратяват запушването на артериите, помагат за отпускане на стеснени артерии и намаляват мазнините в кръвта, за които се смята, че са свързани със сърдечно-съдовите болести.

 

Различни проучвания показват, че жените се повлияват добре от прием на добавки като фолиева киселина и витамини В6 и В12.

 

И накрая трябва да уточним, че всички витамини и хранителни добавки не са лекарство против очните болести и не биха могли да върнат зрението такова, каквото е било преди болестта. Здравословният прием на храна е превантивна мярка и спомага за общото укрепване на здравословното състояние на човека.

 

Свързани статии:

Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

Лесна и ефикасна рецепта за подобряване на зрението с мед и зелени орехчета

Рецепта за укрепване на здравето и зрението с мед

3 практични начина да подобрите зрението си

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как вкъщи да тестваме истински ли е зехтинът

Как вкъщи да тестваме истински ли е зехтинът

Следваща статия
9 забележителни ползи от сиренето

9 забележителни ползи от сиренето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар