Блог

За тънка талия и против рак – яжте повече целина

За тънка талия и против рак – яжте повече целина

Един много полезен и ароматен зеленчук е хрупкавата целина. Много хора не обичат специфичния му аромат, но грешат, защото това растение е много полезно и помага много опасни болести да стоят далеч от тялото ни.

 

Повечето домакини се ограничават единствено да слагат целина като подправка на някои манджи, но особено като пресен продукт тя е надарена с чародейни качества. Първото от тях е, че е пълна с антиоксиданти и витамини, минерални соли, вода и свежест, които зареждат организма с незаменими вещества и го предпазва от рак.

 

Ако опитате да си направите салата от корена на растението и я гарнирате със зелените й стръкове, ще се заредите с енергия и сила за целия ден. Друго уникално качество на прекрасната целина е, че тя има почти 0 калории, а същевременно е много засищаща, тъй като съдържа в себе си много фибри.

 

Ароматната целината е чистач и на токсините, има диуретично и прочистващо действие, а сокът от прекрасния зеленчук е включен в повечето хранителни режими за редуциране на теглото. Ако си нарежете на тънички лентички и си я хапвате през деня като солети, ще видите, че тя спомага за доброто храносмилане.

 

Стомахът, черния дроб, бъбреците са „щастливи” когато похапвате целина. Зеленчукът има и още едно свойство – облекчава артритни или ревматоидни болки, тъй като прочиства токсините, натрупани в ставите.

 

И не на последно място – целебната целина е един от най-мощните афродизиаци в растителния сват по нашите ширини. Тъй като семената му съдържат апигенин – флавоноид със съдоразширяващо действие, това помага за образуването на семенна течност и увеличава плодовитостта на силния пол.

 

Свързани статии:

Сок от целина – премахва лошия холестерол, улеснява храносмилането и разтваря камъни

Целината и нейните неподозирани лечебни свойства

Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Антиоксиданти, базирани на храни, значително удължават живота, като поддържат имунната ви система млада

Антиоксиданти, базирани на храни, значително удължават живота, като поддържат имунната ви система млада

Следваща статия
Сок от лук срещу косопад, побеляване на косата и за заздравяване на скалпа

Сок от лук срещу косопад, побеляване на косата и за заздравяване на скалпа

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар