Един много полезен и ароматен зеленчук е хрупкавата целина. Много хора не обичат специфичния му аромат, но грешат, защото това растение е много полезно и помага много опасни болести да стоят далеч от тялото ни.
Повечето домакини се ограничават единствено да слагат целина като подправка на някои манджи, но особено като пресен продукт тя е надарена с чародейни качества. Първото от тях е, че е пълна с антиоксиданти и витамини, минерални соли, вода и свежест, които зареждат организма с незаменими вещества и го предпазва от рак.
Ако опитате да си направите салата от корена на растението и я гарнирате със зелените й стръкове, ще се заредите с енергия и сила за целия ден. Друго уникално качество на прекрасната целина е, че тя има почти 0 калории, а същевременно е много засищаща, тъй като съдържа в себе си много фибри.
Ароматната целината е чистач и на токсините, има диуретично и прочистващо действие, а сокът от прекрасния зеленчук е включен в повечето хранителни режими за редуциране на теглото. Ако си нарежете на тънички лентички и си я хапвате през деня като солети, ще видите, че тя спомага за доброто храносмилане.
Стомахът, черния дроб, бъбреците са „щастливи” когато похапвате целина. Зеленчукът има и още едно свойство – облекчава артритни или ревматоидни болки, тъй като прочиства токсините, натрупани в ставите.
И не на последно място – целебната целина е един от най-мощните афродизиаци в растителния сват по нашите ширини. Тъй като семената му съдържат апигенин – флавоноид със съдоразширяващо действие, това помага за образуването на семенна течност и увеличава плодовитостта на силния пол.
Свързани статии:
Сок от целина – премахва лошия холестерол, улеснява храносмилането и разтваря камъни
Целината и нейните неподозирани лечебни свойства
Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани
Източник: Лечител.net
Коментари