Блог

Сок от целина – премахва лошия холестерол, улеснява храносмилането и разтваря камъни

Сок от целина – премахва лошия холестерол, улеснява храносмилането и разтваря камъни

Целината, се счита за една от най-полезните храни, които може да консумирате, но за да се възползвате от предимствата на тези хранителни вещества, тя не трябва да се готви. Суровата целина е с изключително високо съдържание на фибри и течности, което я прави идеална за хидратиране на организма, подпомагане на храносмилането, а дори и да помогне с хронични заболявания и болести.

 

Хранителна стойност на целината

 

Листата на целина са с високо съдържание на витамин А, а стъблата са отличен източник на витамини В1, В2, В6 и С, калий, калций, фолиева киселина, фосфор и незаменими аминокиселини. Тя съдържа много други активни съединения, които насърчават здравето и благосъстоянието.

 

Последните изследвания в използването на природни и биологични храни са показали, че пиенето на чаша сок от целина на ден може да предостави на тялото осем различни типа противоракови вещества, които могат да предотвратят или дори излекуват някои видове рак. Те включват фитохранителни вещества, които могат да помогнат в борбата със свободните радикали, които са една от най-честите причини за рак.

 

11 ползи за здравето от сок от целина

 

Антиракови съединения 

Целината е известна също, че съдържа най-малко осем различни видове противоракови съединения. Сред тях са кумарини, които са показани за предотвратяване на увреждане от свободни радикали клетки, имат антикоагулантни ефекти, повишават активността на определени бели кръвни клетки, които помагат за борба с рака и помагат за предотвратяване на рак на кожата, езика, езофагуса, черния дроб и дебелото черво.

 

Намаля кръвното налягане

Здравните ползи от сок от целина включват също намаляне на кръвното налягане. Фталиди – група от активни съединения, открити в сока от целина, помагат да се намали кръвното налягане чрез отпускане на мускулите в и около стените на артериите.

 

Намалява лошия холестерол

Доказано е, че сокът от целина в лабораторни проучвания намалява LDL (лошия) холестерол. Бутил фталид, който е един от компонентите, даващ на целината отличителния мирис, има пръст в това, както и други компоненти, които предстои да бъдат напълно открити. Сокът също помага за премахване на холестерола от организма, тъй като той спомага за увеличаване секрецията на жлъчна киселина.

 

Безсъние

Минерали и масла в сока от целина имат успокояващ ефект върху нервната система, което е полезно за хората, които страдат от безсъние. Високото ниво на магнезий ще ви помогне да се отпуснете и да потънете в дълбок и спокоен сън.

 

Възпаление

Сокът от целина е добър източник на полиацетилен, както и лутеолин. Полиацетилен е органичен полимер и може да намали простагландините, които са химикали, които предизвикват възпаление. Това може да помогне за облекчаване на ревматични и артритни болки, както и много други възпалителни проблеми в организма.

 

Отслабване

Целината потиска апетита, което води до загуба на тегло. Тъй като е с ниско съдържание на калории, можете да ядете колкото искате.

 

Темпертура и алергии

Ако сте човек, на който не му харесват лекарства за алергии и повишената температура, можете да изберете алтернатива, която е нищо друго, освен сок от целина. Можете да направите тази напитка страхотна, като я смесите с моркови или с джинджифил. Можете да получите зеленчуков сок, който е богат на хранителни вещества, антиоксиданти и витамини, и е нещо наистина вкусно.

 

Успокояване на нервната система

Сокът от целина има толкова много алкални минерали, които могат да помогнат с по-добро функциониране на тялото. Това наистина може да успокои нервната система, а също и да подобри качеството на съня, както и да насърчи релаксацията на тялото.

 

Диабет и здраве

Листата от целина се консумират за лечение на диабетни състояния, защото те са с високо съдържание на фибри, които е доказано, че управляват диабетни симптоми.

 

Антибактериален

Целината съдържа много мощни антибактериални средства, които помагат за предотвратяване на инфекции.

 

Електролити

Сокът от целина е чудесен за спортисти, тъй като той съдържа добри електролити, които са важни.

 

Стомашни язви

Целината съдържа около 10 прости захари, които могат да помогнат за предпазване на лигавицата на стомаха от стомашни язви.

 

Сок от целина – Рецепта

Съставки: 4 стръка целина, 3 моркова, 1 зелена ябълка, 1 цвекло и 1 лимон.

 

Свързани статии:

4 рецепти за сок, които обръщат хода на диабет тип 2 само за седмица

Целината и нейните неподозирани лечебни свойства

Лечение с магданоз помага при редица болести

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво помага при тежко главоболие

Какво помага при тежко главоболие

Следваща статия
Причини за замайване и полезни билки за него

Причини за замайване и полезни билки за него

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар