Блог

Целината и нейните неподозирани лечебни свойства

Целината и нейните неподозирани лечебни свойства

Ако искате да си изчистите организма си от токсините, които са се натрупали в тялото, няма по-добър зеленчук от целината. Тя е известна със своите лечебни свойства. Най-полезна е и най-голям ефект има от нея, когато е сурова. Използва се при стомашни заболявания, ревматизъм, затлъстяване, заболявания на пикочния мехур. Според изпитана рецепта комбинацията от сок от целина и маруля са идеални са здравето на човек. Благодарение на този продукт токсините в организма нямат шанс.

 

Ако искате да си набавите витамините А, К, С и бета-каротин, то всичките тях може да намерите само в целината. Богата е на диетични фибри, рибофлавин и хлорофил, фолиева киселина, калий и витамин В6. Яжте целина ако са ви нужни цинк, калций, желязо, фосфор, магнезий, витамините В, РР, Е и провитамин А. В този продукт мазнини няма, няма и холестерол. Натрият е в нищожни количества.

 

Целината съдържа голям процент витамин С. В две стебла има около 15 %. Благодарение на него тя е страхотен антиоксидант. Богата е на флавоноиди. Предпазва от много видове рак, артеросклероза и тромбоза, имунната система е добре защитена и помага да се преодолеят простудни заболявания.

 

Доказано е, че целината понижава кръвното налягане поради високото съдържание на калций. Препоръчително е да се хапва сурова. Ако чувствате мускулите си напрегнати, то най-добре хапнете целина, защото в нея има активни съставки, които ги отпускат и намаляват нивата на хормоните на стреса. Пушачите могат да си хрупат един стрък целина, ако искат да неутрализират канцерогените, които се съдържат в тютюна и цигарения дим. Има доказани диуретични свойства и помага при лечение на различни инфекциозни заболявания на пикочо-половата система и при възпаление на ставите.

 

Прекрасен начин да свалите няколко излишни килограма е като похапвате целина. В нея има голямо количество вода, което я прави един от идеалните продукти за диета. С нея може да предотвратите чувството на глад. Ако пък сте диабетик, целината е изключително подходяща за вашия режим, защото в нея има нищожно количество въглехидрати. Целината съдържа етерични масла, които успокояват и облекчават напрежението.

 

Ако искате здрава коса, кожа и очи като на орел, то няма спор, че трябва да включите целината в менюто си. В нея има много хранителни вещества. Със сок от този зеленчук може да прочистите кръвта си и да излекувате вашето кожно заболяване. Може и да го използвате и при артрит. Сок от целина смесен с лъжица мед преди ядене подобрява храносмилането и укрепва имунната система. Лекуват се и офталмологични заболявания със сок от целина.

 

Специалистите препоръчват целината за възстановяване на либидото, защото тя се оказва мощен афродизиак.

 

 

Свързани статии:

Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

Лечение с магданоз помага при редица болести

Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Офисен синдром – как да го избегнем със 7 стъпки?

Офисен синдром – как да го избегнем със 7 стъпки?

Следваща статия
Букет от горчиви билета при липса на концентрация (народни рецепти)

Букет от горчиви билета при липса на концентрация (народни рецепти)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар