Блог

Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

Д-р Пламен Кьосев, който живее и работи в Москва, отделя години наред, за да изследва билките и тяхното влияние при различни заболявания. Днес Ви представяме неговите наблюдения и изводи за целината.

 

Целина

сем. Umbelliferae – Сенникоцветни

лат. Арium gravreolens L.

рус. Сельдерей пахучий

 

Описание

1. Двегодишно тревисто растение с височина от 50 до 100 см, със заоблен месест бял корен и клонесто стъбло. Долните листа са пересторазсечени, горните са тройни, лъскави с клиновидни назъбени части. Цветовете са дребни, бели, събрани в сложен сенник. Цъфти през юни – юли.

 

2. Отглежда се като селскостопанско растение в България и Русия.

 

3. Корените се изваждат през септември-октомври, листата се берат по време на цъфтенето, семената – след тяхното пълно узряване.

 

4. В корените се съдържа захар /до 37%/, калций, фосфор, натрий, калиеви соли, слуз, аспарагин, етерично масло /до 0,1%/, оксалова киселина, фурокумарини, холин, витамини С, В1, В2 и РР, провитамин А и други.
5. Възбужда апетита, оказва кръвоочистващо, газогонно, пикочогонно и леко слабително действие.

 

Употреба:

Запарка: 1/ 1 супена лъжица надребнени корени или листа от целина /пресни или сухи/ се заливат с 300 мл вряла вода и се нагряват на водна баня 2 часа, след което ве прецеждат. Взема се по 1 супена лъжица 4 пъти дневно 30 минути преди ядене като леко слабително при хроничен запек, като средство възбуждащо апетита и подобряващо храносмилането. Запарката се употребява и за разтривки при подагра, ревматизъм и кожни болести.

 

2/ 2 супени лъжици пресни наситнени корени от целина се заливат с 250 мл студена преварена вода, кисне 2 часа и се прецежда. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден при същите болести.

 

3/ 2 супени лъжици наситнени корени или листа от целина се заливат с 200 мл вряла вода, киснат 4 часа и се прецежда. Употребява се за промиване на рани и язви и за компреси.

 

Пресен сок от корените и листата на целината се вземат по 2 чаени лъжички 3 пъти на ден преди ядене при посочените вече болести. Сокът се усвоява по-добре, отколкото запарката.

 

Мехлем: 30 г стрити на прах листа от целина се смесват с 50 г прясно краве масло и се оставя за един ден в хладилника. Употребява се при рани и язви.

 

Свързани статии:

Лечение с магданоз помага при редица болести

Рецепта за високо кръвно на проф. Мермерски

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лекуват спешни пациенти в целия ЕС

Лекуват спешни пациенти в целия ЕС

Следваща статия
Масло от кедър е балсам за нервите

Масло от кедър е балсам за нервите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар