Блог

Ето защо е добре да включите в диетата си ананас

Ето защо е добре да включите в диетата си ананас

Вкусният ананас е един от по-вкусните плодове, който притежава няколко много полезни за здравето свойства, които могат да ви помогнат да намалите симптомите на някои общи заболявания и здравословни проблеми. Той е известен като много полезен плод, заради съдържащите се в него витамини и други важни за здравето съставки..

 

Най-големи ползи за здравето от вкусния ананас:

 

Богат на витамин C

 

Витамин С е чудесен имуностимулатор, често се прилага за лечение на грип, настинки и кашлица. Ананасът съдържа добро количество витамин C, който е с до 131% от дневния си стойност на витамин C.

 

Високо съдържание на фибри

 

Един среден ананас съдържа около 13 грама фибри, което е от съществено значение, за да намали нивата на глюкозата в кръвта и с това е полезен за предотвратяване на диабет тип 2. Те също са добър инструмент за насърчаване на храносмилането и против запек.

 

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

 

Стигна се до заключението, че сок от ананас може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, благодарение на наличието в него на фибри, калий и витамин C. Антиоксидантите във витамин C понижават рисковете от сърдечно-съдови заболявания, като се борят със свободните радикали. Високото съдържание на калий също се свързва с намаляване на риска от инсулт. Ананасът съдържа също бромелаин, който прави кръвта по-рядка, а с това се намаляват шансовете за получаване на сърдечен удар.

 

Помага за сваляне на излишните килограми

 

Препоръчително е да се пие сок от ананас сутринта, тъй като той ще понижим нивата на захарта и мазнините и ще задоволи апетита, като по този начин е добър за поддържане на идеалното тегло.

 

Укрепва костите

 

Ананасът помага да растат костите особено през по-ранната фаза, докато те се укрепват. Чаша сок от ананас осигурява повече от 70 на сто от нужния манган от дневната потребност на организма, те е важен за здравината на костите.

 

Подобрява настроението

 

Ананасът е добър източник на аминокиселината триптофан, която се счита за един от нашите „щастливи хормони“. Приемът на тази аминокиселина помага да се подобри настроението ви и в борбата с депресията, стреса и тревожността.

 

Също така поддържа здравето на зъбите

 

Богатото съдържание на витамин C в ананаса е от полза за здравето на зъбите и венците. Яжте ананас редовно и може да предотвратите образуването на плаки чрез ограничаване на дейността на бактериите. Намалява се и рискът от пародонтални заболявания и възпаления на венците.

 

Той съдържа витамин А, който поддържа здрави лигавиците, кожата и е полезен за зрението.

 

Богат е на витамините В комплекс. Те повишават метаболитната активност на тялото, а витамин В6 регулират кръвната захар.

 

Ананасът съдържа добро количество калий и по-малко натрий, чаша сок от ананас съдържа около 1 милиграм натрий и 195 милиграма калий. Това намалява риска от хипертония.

 

Полезният ананас съдържа и ензимът бромелаин, който е полезен в борбата с рака. Той убива селективно раковите клетки.

 

Свързани статии:

Диета с ананас – по-слаби и по-здрави!

Няколко добри причини да си хапваме ананас

Сок от ананас разтваря секрета 5 пъти по-бързо, отколкото обикновен сироп за кашлица

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Гладуването регенерира стволови клетки и обръща имуносупресията след три дни

Гладуването регенерира стволови клетки и обръща имуносупресията след три дни

Следваща статия
Бройте химикалите, а не калориите, за да останете стройни и здрави, казва лекар

Бройте химикалите, а не калориите, за да останете стройни и здрави, казва лекар

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар