Блог

Бройте химикалите, а не калориите, за да останете стройни и здрави, казва лекар

Бройте химикалите, а не калориите, за да останете стройни и здрави, казва лекар

През последното десетилетие бяхме на мисия за броене на калории за подобряване на нашето здраве и тегло. Бяхме толкова обсебени от броя на калориите върху етикета, че всъщност сме забравили какво наистина има значение.

 

USA Today съобщи наскоро, че хранителните етикети на повече от 700 000 пакетирани храни ще бъдат напълно променени в близко бъдеще. С нарастващите темпове на хората с наднормено тегло или затлъстяване, целта е хората да са по-наясно какво и колко консумират. Фокусът ще бъде върху калории, добавени захари и реалистични размери на порции.

 

Макар да е нещо добро да се въвеждат тези въпроси, особено добавените захари, които са повече в светлината на прожекторите, така че хората да осъзнаят колко захар ядат, най-важното нещо е останало в сянка. Според д-р Сали Нортън, специалистка по отслабване, трябва да се фокусираме повече върху химикалите в храната, отколкото на броя на калориите, които съдържа.

 

„Не само, че броенето на калории е неефективен начин за контролиране на теглото ни, но и чрез съсредоточаване на цялото ни внимание върху това колко калории поставяме в телата си, ние не обръщаме внимание на другите неща в нашата храна – излишната мазнина и захар, и едно нещо, което се пренебрегва толкова често – химикалите“, казва тя в Daily Mail.

 

Дните на „енергиен баланс“, или консумация на повече калории, отколкото се изразходват, са минало. Изследователите бавно разнищват защо все още наддаваме тегло, въпреки всичките ни усилия да броим калории. За тяхна изненада, калориите не са основният виновен играч; вината може действително да се дължи на токсините в храната ни.

 

Няколко проучвания са установили, че химикали, смущаващи хормоните, като бисфенол А, фталати, мононатриев глутамат (MSG), аспартам и някои пестициди, смущават производство на инсулин и объркват начина, по който невроните регулират поведението ни на хранене, което повишава риска от затлъстяване и заболявания, свързани с наднормено тегло, като диабет и сърдечно-съдови проблеми.

 

С течение на годините, ние сме били накарани да вярваме, че версиите на храните „без захар“ или „с ниско съдържание на мазнини“, които обичаме, са по-здравословни възможности. Химикали като оцветители, подсладители и консерванти се добавят, за да направят храната по-привлекателна и да компенсират загубата на вкус, когато мазнините и захарта са отстранени.

 

„Някои изследвания показват, че химически-произведените подсладители в действителност могат да ни карат да ядем повече, и да трупаме повече тегло, отколкото, ако ядем обикновена захар – не, че захарта е добра за вас,“ съобщава Д-р Сали Нортън в Daily Mail.

 

Време е да спрете да се съсредоточавате върху съдържанието на калории в храната и да започнете преброяване на химикали и добавени захари, които поставяте в устата си. Това са истинските дяволи, които предизвикват хаос върху вашето здраве и благосъстояние.

 

Стойте далеч от диета, богата на обработени храни и избирайте пресни, домашно приготвени, органични храни, като плодове, зеленчуци, семена, ядки и цели зърна. Дългосрочната загуба на тегло и оптимално здраве ще дойдат като щастлив страничен ефект от такава диета.

 

„И ако това не е достатъчно, чрез избягване на предварително опаковани и преработени храни, ние ще правим малко от нашата част, за да помогнем на околната среда – с един камък – две птици, по мое мнение“, казва д-р Нортън.

 

Свързани статии:

Свалете 8 килограма без глад, мъчения и стрес с лунна диета

Ново проучване твърди: със секс не се отслабва

9 грешки, които забавят метаболизма и ни пречат да отслабнем бързо

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ето защо е добре да включите в диетата си ананас

Ето защо е добре да включите в диетата си ананас

Следваща статия
Експерт: В България се намират много от естествените „модифицирани от Господ храни”

Експерт: В България се намират много от естествените „модифицирани от Господ храни”

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар