Блог

9 грешки, които забавят метаболизма и ни пречат да отслабнем бързо

9 грешки, които забавят метаболизма и ни пречат да отслабнем бързо

Учените постоянно правят нови изследвания, за да открият причините за забавянето на метаболизма с възрастта. Оказва се, че средно жените добавят около 600 грама на година, достигайки до зряла възраст – достатъчни да стигнат до 18 излишни килограма към 50-те си години, ако не се борят с влиянието на хормоните, загубата на мускулна маса и стреса, който забавя изгарянето на мазнините.


 

За щастие съществуват начини за справяне с проблема. Но на първо място - основното: за да не се сдобиете с тези 18 килограма в повече, уверете се, че калориите в едно ядене не надвишават 400 – достатъчни за гориво в тялото и за това да се чувствате добре пише в. 24 часа. Следващите правила за забързване на метаболизма са разработени от Дан Бенардо и Тами Лакатош от Щатския Университет на Джорджия, САЩ.


 

1. Не ядем достатъчно

Трябва да намалите калориите, за да отслабнете, но не и да прекалявате. Ако слезете твърде надолу, нанасяте двоен удар на метаболизма си. Когато ядете по-малко, отколкото е нужно за основните биологични функции (около 1200 калории дневно за повечето жени ), тялото ви отпуска спирачките на вашия метаболизъм. То, също така, започва да „изяжда" от ценната и горяща калории мускулна тъкан, за да си набавя необходимата енергия. Яжте достатъчно, така че да не сте гладни – съветват учените. Здравословното междинно хапване преди и след обед между трите основни хранения ще запази вашия метаболизъм. С хранене през 3 до 4 часа , ще се чувствате добре и ще се предпазите от преяждане по-късно през деня.


 

2 . Избягваме кофеина

Кофеинът е стимулант на централната нервна система, така че любимите ни едно-две кафета на ден могат да увеличат метаболизма с от 5 до 8% - около 98-174 калории на ден . A чаша зелен чай може да го повиши с 12 %, според едно японско проучване . Изследователите смятат, че най-голямо влияние оказват катехините в чая – естествени антиоксиданти, които разграждат мазнините.


 

3 . Наблягаме на „белите"въглехидрати – продукт на прекалена обработка и рафиниране

Белият хляб, белият ориз и картофите определено са от храните, с които трябва много да внимаваме. По-добре да ги заменим с пълнозърнест хляб, паста, плодове и зеленчуци. Изследвания показват, че някои фибри увеличават изгарянето на мазнини с до 30%. А жените, които консумират повече такива храни, качват по-малко килограми. Целта е поне 25 грама фибри на ден.


 

4. Храната ни е пълна с пестициди

Канадски изследователи съобщават, че хора, консумиращи храни, третирани с органохлорни пестициди (които се отлагат в мастните клетки) трудно свалят килограми, защото токсините влияят върху процеса на изгаряне на енергия. Друго изследване сочи, че пестицидите могат да предизвикат директно повишаване на теглото. Затова винаги е добре да избираме биопродукти.


 

5. Не консумираме достатъчно протеини

Уверете се, че всяко ядене през деня включва и протеини. Тялото ни се нуждае от тях, за да поддържа мускулатурата си. Добавете малко чисто месо, 2 супени лъжици ядки или няколко лъжици нискомаслено кисело мляко към всяко хранене и закуска. Изследванията показват, че протеините могат да повишат изгарянето на калориите след хранене с до 35%.


 

6. Диетата ни е бедна на желязо

Богатите на желязо храни са от съществено значение за снабдяване на мускулите ни с кислород, нужен за изгаряне на мазнините. До менопаузата жените губят желязо заради менструацията си всеки месец. Ако не си осигурите достатъчно количество, „получавате" бавен метаболизъм и липса на енергия. Мидите, чистото месо, бобовите и зърнени храни, както и спанакът са отлични източници на желязо.


 

7. Пропускаме един изключително важен витамин

Витамин D е от съществено значение за запазване на метаболитната функция на мускулната тъкан. За съжаление, учените са изчислили, че едва 4% от хората над 50-годишна възраст приемат достатъчно от него чрез диетата си. Добри източници на витамин D са сьомга, риба тон, скариди , тофу , зърнените култури, яйцата.


 

8. Пийваме си повечко

Пропуснете втория коктейл. Когато консумираме алкохолна, изгаряме по-малко мазнини и по-бавно от обикновеното, защото вместо тях ползваме питиетата като гориво за тялото. Едва две мартинита или тяхната равностойност могат да намалят изгарянето на телесни мазнини с до 73%.


 

9. Не приемаме достатъчно млечни продукти

Има някои доказателства, че недостигът на калций, често срещан при много жени, може да забави метаболизма. Изследванията показват, че приемането на калций чрез нискомаслени прясно и кисело мляко може да намали абсорбцията на мазнини от други храни.


 

Успешното достигане на необходимото тегло изисква както промяна в метаболизма и приема на калории, така и добро функциониране на системите за контрол на апетита в мозъка ни. Ако полагаме усилия във фитнеса, внимаваме с калориите, приемаме храни за ускоряване на метаболизма, а един глас постоянно ни крещи, че сме гладни и искаме сладко, ще ни бъде много, много трудно.


 

Още:

Доказано – средиземноморската диета удължава живота!

Как да пречистим дебелото черво по естествен начин

Диета и рецепти на природолечителя Петър Димков за справяне с всички видове стомашни неразположения като гастрит и язва

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.womentips.co/
Предишна статия
Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват

Кайсиевите ядки лекуват рак, вталяват и разкрасяват

Следваща статия
Хормонът лептин потиска апетита - вижте как да засилите производството му

Хормонът лептин потиска апетита - вижте как да засилите производството му

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар