Блог

Вегетарианците, които ядат риба имат по-нисък риск от рак: проучване

Вегетарианците, които ядат риба имат по-нисък риск от рак: проучване

Повечето хора са чували вече, че повишената консумация на месо може да бъде основен рисков фактор за развитие на рак – особено когато става дума за рак на дебелото черво. И въпреки шумните протести на самата месна индустрия, доказателствата продължават да се натрупват, че наистина има връзка между диета, богата на месо и появата на това заболяване. И не всички меса са еднакви – червените меса, като говеждо и свинско месо, представляват най-висок риск. Вегетарианците бързат да подчертаят, че освен етичните въпроси или проблемите с околната среда, този здравен риск е още една добра причина да се следва диета на растителна основа. Изглежда, обаче, че въпросите не са чак толкова прости, колкото това. Докато последните изследвания показват, че вегетарианската диета всъщност намалява риска от рак на дебелото черво, се оказва, че рискът намалява дори още по-значително, ако тази диета включва консумацията на риба.

 

Резултатите от новото изследване

 

Това последно изследване за връзката между храненето и рака на дебелото черво бе публикувано наскоро във Вестник на американската медицинска асоциация (JAMA). Някои от резултатите не са били изненадващи и потвърждават констатациите на други проучвания, по отношение на връзката между рака и потреблението на месо: Вегетарианците имат 22 процента по-нисък риск от всички форми на рак на дебелото черво, отколкото невегетарианци, деветнадесет процента по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво, и невероятните 29% по-нисък риск от развитие на рак на ректума.

 

Първата част на това изследване не е особен шок за изследователите. Те спекулират, че този вид диета е свързана с по-нисък риск от рак на дебелото черво по много причини. Първо, вегетарианците са склонни да консумират по-високи нива на плодове и зеленчуци в сравнение с останалите: много от тези храни съдържат мощни антиоксиданти с известни свойства за борба с рака. Също така, вегетарианските диети са склонни да бъдат с високо съдържание на фибри, а богатите на фибри диети са нееднократно свързани с по-добро здраве на дебелото черво и по-малък риск за развитие на рак на дебелото черво.

 

Ето и изненадата…

 

Ползите от песко-вегетарианска диета

 

Това, което изненадва учените, участвали в това проучване, е, че въпреки че вегетарианската диета е добра за предотвратяване на рак на дебелото черво, песко-вегетарианската диета е дори по-добра. С други думи, една диета, която до голяма степен е на растителна основа, но включва консумация на риба, е установена, че е най-добра за отблъскване на тази конкретна форма на рак.

 

Песко-вегетарианците са имали 27% по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото строгите вегетарианци и невероятните 42 процента по-малък риск, отколкото тези, които ядат месо! Учените подозират, че тази разлика се дължи на наличието на омега-3 мастни киселини, на които са толкова богати рибите. Тези мастни киселини са показали в множество проучвания, намаляване на риска от рак, поради техните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

 

В заключение, оказва се, че тези, които искат наистина да намалят риска от рак на дебелото черво, трябва да го правят с диета, която включва умерено количество риба и изключва месо и други животински продукти. Комбинацията от фибри, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, е очевидно печеливша комбинация за здравето на дебелото черво.

 

Свързани статии:

Вегетарианците с по-голям риск от физически и психически заболявания

Топ 10 на пролетните суперхрани

Как тиквата ни помага да бъдем здрави

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Предупредителен признак за болести на сърцето

Предупредителен признак за болести на сърцето

Следваща статия
Домашна рецепта за олио от канабис, което се използва като заместител на химиотерапия

Домашна рецепта за олио от канабис, което се използва като заместител на химиотерапия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар