Блог

Предупредителен признак за болести на сърцето

Предупредителен признак за болести на сърцето

Ако сте забелязали появата на жълти петна върху вашите горни или долни клепачи, в близост до вътрешната част на окото, може да искате от вашия лекар да Ви направи изследване за нивата на холестерола в кръвта. Изследване, публикувано в British Medical Journal през 2011 г., предполага, че съществува връзка между сърдечносъдовите заболявания и жълтите петна, известни в медицината като ксантелазма или xanthelasmata palpebrarum.

 

Предупредителен признак за болести на сърцето може да се открият във вашите очи. Ако сте забелязали вдигна жълти петна върху вашите горни или долни клепачи, в близост до вътрешната част на окото, може да искате да се помисли за разследване на това по-нататък. Изследване, публикувано в British Medical Journal през 2011 г., предполага, че съществува връзка между сърдечносъдови заболявания и жълтите маркировки, известна в медицината като ксантелазма или xanthelasmata palpebrarum.

 

Връзката между ксантелазма и болести на сърцето

 

Ксантелазма се появява и при двата пола, и са по-чести след навършване на 40 години. В едно изследване е установено, че тези жълти петна са депозити на холестерол и са свързани с по-високи от средните му нива в около половината от случаите. Те не са в противоречие с визията и са меки и безболезнени, но толкова много хора ги пренебрегват. Някои избират да ги отстранят от естетическа гледна точка и не му придават смисъл, за потенциално липсващ важен предупредителен знак. Когато бъдат отстранени, те често се появяват отново.

 

Научните доказателства

 

Проучване проведено в Дания в Copenhagen City Heart Study, изследва съответствието между ксантелазмата и сърдечносъдовите заболявания в общата им популация. Изследователският екип, ръководен от професор Тибжаерг Хансен, е достигнал до някои изводи, които ще променят начина, по който много хора и клиницисти гледат на тези на пръв поглед безобидни петна.

 

В голяма проспективно проучване са включени 12 745 лица на възраст 20-93 години, които са били свободни от исхемична болест на сърцето в началото на проучването. Участниците са били подбрани от родени от 1976-8 до 2009 г., пише сайтът ncbi.nlm.nih.gov.

 

Във всички възрастови групи, рискът от инфаркт, сърдечни заболявания и смърт се увеличава значително при наличието на ксантелазма. И мъжете, и жените с жълти петна по клепачите на очите е по-вероятно да страдат от инфаркт или да умрат в рамките на 10-годишен период.

 

Мъжете са по-податливи към развитие на сърдечносъдови заболявания. Проучването заключава, че ксантелазма може да предскаже риск от инфаркт, исхемична болест на сърцето, атеросклероза и тежка смърт, независимо от другите рискови фактори, като пушене, високо кръвно налягане, високи нива на холестерола и нивата на затлъстяване.

 

Констатациите се смята, че подпомагат при диагностициране на сърдечни заболявания, и биха могли да бъдат особено ценни в места, където достъпът до лабораторни съоръжения е оскъден.

 

Какво трябва да направите?

 

Ако забележите жълтеникави петна по вашите горни или долни клепачи, добре е да се изследвате нивата на плазмените липиди (мазнини). Плаките могат да бъдат индикатор за висок холестерол, затова помислете за начина на живот и промени в диетата, за да подкрепите сърцето и цялостното здраве.

 

Свързани статии:

Пресни плодове за здраво сърце

Вкусната черница – лек за много болести

5 изненадващи признака за проблеми със сърцето

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Черен оман за здрави кости и остеоартрит

Черен оман за здрави кости и остеоартрит

Следваща статия
Вегетарианците, които ядат риба имат по-нисък риск от рак: проучване

Вегетарианците, които ядат риба имат по-нисък риск от рак: проучване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар