Блог

5 изненадващи признака за проблеми със сърцето

5 изненадващи признака за проблеми със сърцето

Вероятно вече сте чели какви са предупредителните знаци за настъпващ инфаркт. Но знаете ли, че има и много по-ранни признаци, които могат да сигнализират, че сърцето е в беда? При проблем с туптящия мускул, симптомите могат да се появят в много части на тялото. Ето пет изненадващи улики, че сърцето се нуждае от проверка.

 

Сексуални проблеми. Проблеми с ерекцията при мъжете е един от най-сигурните ранни сигнали за прогресивна болест на сърцето. Оказва се, че двама от всеки трима мъже, които се лекуват за сърдечно-съдови заболявания, са страдали от еректилна дисфункция в продължение на години, преди те да са били диагностицирани с проблеми със сърцето. Обикновено причината е стесняване или втвърдяване на артериите, което ограничава притока на кръв към пениса.( Научете още: Стабилна ерекция - какво може да обърка нещата) При жените пък намалява притока на кръв към областта на гениталиите, което може да възпрепятства възбудата и стигането до оргазъм Ако вие или вашият партньор има затруднения при получаване или задържане на ерекция или има проблеми със сексуалната удовлетвореност, се обърнете към лекар, който да ви изследва включително за сърдечно-съдови заболявания.

 

Хъркане. Ако хъркате прекалено силно, сърцето също може да е изложено на риск. Ограниченията в дишането по време на сън - основната причина за хъркането - са свързани с различни сърдечно-съдови заболявания. Сънната апнея, при която дишането накратко спира по време на сън, е свързана с три пъти по-голям риск от сърдечен пристъп в рамките на пет години. При подобно състояние, освен дихателните пътища се изследва и сърцето. ( Ще се учудите от някои Митове за сърцето)

 

Подути или кървящи венци са симптоми не само за пародонтоза. Наличието на бактерии, които причиняват възпаления на венците може да е ранен сигнал за опасност от сърдечно-съдово заболяване. Експертите смятат, че лошото кръвообращение поради болест на сърцето може да бъде основната причина за пародонтоза. Също така се предполага, че някои от бактериите, които причиняват пародонтоза, участват и в образуването на плака в коронарните артерии. Връзката може да има нещо общо с реакцията на организма към продължително възпаление. Възпаленията - скрит виновник за болестите на сърцето!

 

Научете как да поддържате устата си здрава: Пастата за зъби – информиран избор

 

Задържане на течности. Ако забележите, че краката ви отичат , глезените, китките или пръстите са забележимо подпухнали; или имате „печат” от текстила на чорапите, може да имате проблем със задържане на течности. Състоянието може да бъде признак на заболяване на коронарните артерии, сърдечна недостатъчност, както и други форми на сърдечно-съдови заболявания.
Знаете ли, че: Според статистиката, през 2010 г. в България общо са починали над 110 хиляди души. От тях близо 75 хиляди са починали от болести на органите на кръвообращението.
Задържането на течности се случва, когато сърцето не изпомпва достатъчно силно и кръвта не изнася отпадните продукти от тъканите. Отокът обикновено започва в стъпалата, глезените, пръстите, ръцете и краката, защото те са най-отдалечени от центъра, където циркулацията е по-слаба.

 

Открийте други причини за задържане на течности

 

Болка в гърдите или в рамото. Най-честият симптом на исхемична болест на сърцето е болката в гърдите. Ангина (официално се нарича ангина пекторис) е различна от рязката болката при миокарден инфаркт; тя по-скоро е дълбоко стягане или тежест в гърдите, които се влошават при поемане на дъх. Болката се усеща различно – при някои хора това е по-скоро пълнота или натиск, дори чувство за страх. Ангина пекторис или стенокардия може да бъде погрешно смятана за лошо храносмилане или киселини в стомаха. Понякога това стягане може да се появи в рамото, врата, челюстта или горната част на гърба и да се сбърка с разтегнат мускул или друга травма. Необходимо е да се обърнете към кардиолог.

 

А познавате ли тези 5 мистериозни болки, които не трябва да пренебрегваме?

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.irishexaminer.com
Предишна статия
Д-р Иван Мартинов съветва как да помогнем при инфаркт

Д-р Иван Мартинов съветва как да помогнем при инфаркт

Следваща статия
Психологът Пенка Койчева: насилието трябва да се спре още в зародиш

Психологът Пенка Койчева: насилието трябва да се спре още в зародиш

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар