Блог

Черен оман за здрави кости и остеоартрит

Черен оман за здрави кости и остеоартрит

Черен оман известна и с имената зарасличе, див тютюн, чернокос, страстник и други. Латинското му название е Symphytum officinale. Той е тревисто многогодишно растение, което е родено в Европа и някои части на Азия. Расте на влажни почви, има дебели корени, космати стъбла, и расте 60 до 150 см на височина.  Неговите цветове са лилави, сини или белезникави, и гъсто подредени в клъстери.

 

Листата са продълговати, а често изглеждат по различен начин в зависимост от това къде се намират върху стъблото. Долните листа са широки в основата и заострени в краищата, докато горната част на листа са широки и тесни целите само в краищата. Коренът има черен цвят отвън и месести белезникави части вътре, които са пълни със сок.

 

Препарати се правят от листата или други части на растението, които растат над земята. Новите листа са имат повече от отровните пиролизидни алкалоиди от старите листа. Някои препарати също са направени от корените, но корените съдържат до 16 пъти повече количество от пиролизидиновите алкалоиди.

 

Екстрактът от листа на черен оман, има високо съдържание на витамин С, каротин, В12, хлорофил и калций. Екстрактът съдържа и алатоин, който помага за стимулиране на растежа на нови клетки, ускоряване на рани и успокоява възпалената или раздразнената кожа. Той съдържа също незаменима мастна киселина, известна като гама-линоленова киселина, която много козметични компании включват в своите продукти за грижа за кожата.

 

Екстрактът е бил полезен за намаляване и избледняване стари белези. Листата са богати на въглехидрати, които успокояват суха и увредена кожа и това са стягащи танини, които образуват защитна повърхност над рани, с което насърчават изцелението.

 

Билката стимулира растежа на клетките, лекува възпаление на костите и действа противовъзпалително. Смес от екстракт от черен оман корени и кремове с танинова киселина имат добър ефект при лечение на остеоартрит на коляното.

 

Свързани статии:

Как да избегнем болката в ставите или живот без остеоартрит

4 болести, които могат да бъдат излекувани естествено, без фармацевтичните лекарства

Петте най-добри естествени противовъзпалителни билки

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Природни средства за възпаление на очите

Природни средства за възпаление на очите

Следваща статия
Предупредителен признак за болести на сърцето

Предупредителен признак за болести на сърцето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар