Блог

Как да избегнем болката в ставите или живот без остеоартрит

Как да избегнем болката в ставите или живот без остеоартрит

Болки във врата, гърба или крайниците може да не се дължат просто на течението или на неудобна поза. Моите баби даваха обяснение:”Имам шипове!”, но приятели под 40 години получиха подобна диагноза след неприятности със ставите. Оказа се, че това не е някакво ново заболяване, което вече атакува и  младите, а става дума за остеоартрит. Професор по ревматология, който преглеждаше мое изследване със скенер, коментира: „ Ами ти какво очакваш над 35 години? Нормално е!”

 

Надявам се това мое лично отклонение да ви припомни, че грижата за ставите трябва да е постоянна, а да не започва в пенсионна възраст, когато проблемите са необратими! Според данните, половин милион българи страдат от остеоартрит. Той се характеризира с разрушаване на хрущялната тъкан, в резултат на което костните повърхности на ставата са незащитени и това предизвиква възпаление и болка. Най-често срещаните симптоми  на  остеоартрита са болки в една или няколко стави, изтръпване и нарушение на подвижността  особено след дълго седене или нощен сън.

 

В зависимост от рисковите фактори, болките в ставите може да засегнат всеки, но най-вече остеоартритът се проявява като ефект на стареенето. При жените това се случва по-често след 50-годишна възраст; при мъжете това е по-вероятно преди да навършат 45.

 

Само защото състоянието е широко разпространено, не означава че не може да го предотвратите или да го контролирате!  Хрущялът в ставите действа като амортисьор между костите. Остеоартритът се появява, когато започнем да губим тази тъкан от сборното действие на различни фактори:
 

Хрущялът изтънява с напредване на възрастта. С течение на времето повърхността му  може да се промени от гладка до напукана и да започне ерозия.

 

Предишни наранявания: Привидно малки ставни травми, когато сте били млади, могат да бъдат фактор. Дори при хората, които не си спомнят тези наранявания, започват да се виждат повреди с напредването на възрастта.

 

Възпаление: Малките наранявания разстройват биомеханиката на вашите стави. Микро повреди могат да причинят ниско ниво на възпаление, обясняват лекарите. При противовъзпалителния отговор на организма, върху микро раната се натрупват клетки, които изпускат химичните вещества, разрушаващи хрущяла.

 

Загуба на мускулна маса: Всеки естествено губи мускулна маса с възрастта или от обездвижване. Тогава хрущялите абсорбират повече от ежедневните удари, което допринася за повече щети.

 

Наднорменото тегло: Колкото повече тегло една става трябва да носи, толкова повече е износването й в дългосрочен план. Това е особено вярно за коленете, които трябва да поддържат телесното ви тегло.

 

Всички тези малки събития, износване и разкъсване през целия живот ерозират хрущяла, който изтънява , докато не остане нищо. Вие не може да върнете хрущяла, който вече се е загубил , но може да предотвратите износването с някои прости правила: поддържайте здравословно тегло, раздвижвайте се щадящо, тренирайте балансирано всички мускулни групи. Препоръчва се разнообразие в упражненията - аеробни упражнения с ниско натоварване (плуване, ходене, каране на велосипед) два пъти в седмицата , силови упражнения (вдигане на леки тежести или предмети от бита) два пъти в седмицата в комбинация с разтягане и релаксация.

 

Ето още няколко съвета:

Използвайте лед за ставите след тренировка, за да намалите болката и да предотвратите подуване.  Когато спортувате, се увеличава лубрикантът в ставите, наречен синовиална течност. Ако тя се задържи прекалено дълго след тренировка, може да предизвика пукнатини в хрущяла. Ледът „изпомпва” тази течност в лимфната система, която извозва отпадъците. Терапевтите препоръчват да третирате с лед натоварената става в продължение на 10 минути след тренировка.

 

Яжте полезни храни. Проучванията показват, че омега-3 мастните киселини може да намалят симптомите, свързани с болки в ставите, но също така да намалят нивата на възпаление. Изследванията показват, че витамин D може да защити вашите стави отново благодарение на противовъзпалителния му ефект. Препоръчително е да приемате 400 до 800 международни единици витамин D дневно! (Една чаша мляко съдържа 100 единици  и 100 грама сьомга има 300-650.)

 

Дали да разчитате на хранителните добавки? Редица проучвания в САЩ, Великобритания и Швейцария стигат до извода, че глюкозамин и хондроитин сулфат - две от най-популярните хранителни добавки за алтернативно лечение на остеоартрит – не могат да подобрят състоянието на болната става. При някои пациенти се наблюдава само леко намаляване на болката. Глюкозаминът и хондроитинът  са компоненти от ставния хрущял, които се произвеждат и от тялото. Застрахователите (частните здравни каси) в Западна Европа отказват да заплатят за тези хранителни добавки като форма за лечение на остеоартрита. Изборът е ваш!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://mykneereplacementjournal.wordpress.com/
Предишна статия
Здравната каса отпуска 190 хил. лв. за асистирана репродукция

Здравната каса отпуска 190 хил. лв. за асистирана репродукция

Следваща статия
Безплатен скрининг за глаукома и катаракта в Пловдив

Безплатен скрининг за глаукома и катаракта в Пловдив

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар