Блог

Три причини да опитате алабаш - здравословен за сърцето, богат на фибри зеленчук, който се бори с рак

Три причини да опитате алабаш - здравословен за сърцето, богат на фибри зеленчук, който се бори с рак

Наричанан още немска ряпа, алабашът е кръгъл грудков зеленчук от същото семейство, което произвежда броколи, брюкселско зеле и зеле. Той има корава като нокти външност, но след като откриете това, което е отвътре, ще бъдете пристрастени! Вкусът му е сходен със стъблата на броколи, но по-мек и по-хрупкав.

 

Алабашът е много богат на витамин C (само една чаша ще ви даде 138% от препоръчителния дневен прием!), антиоксиданти и калий.

 

Ето три причини, да добавите този необичаен, но супер-здравословен зеленчук към вашата диета:

 

1.) Алабашът принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци, които се борят с рака.

 

Наред със суперхрани като кейл (къдраво зеле), рукола и репички, алабашът съдържа мирозиназа, ензим, познат да задейства процес, който превръща глюкозинолати (изпълнени със сяра съединения) в изотиоцианати, показани, че се борят с рака.

 

2.) Стимулирайте здравето на сърцето си с алабаш.

 

Само една порция алабаш дава близо 25 процента от препоръчителния дневен прием на калий, изключително важен елемент за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания, а също и за понижаване на кръвното налягане.

 

Според Национално здравно и хранително изследване, хората, консумиращи 4069 милиграма калий на ден „са имали 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко калий (около 1000 мг на ден).“

 

3) Алабашът е фантастичен начин за помагане на храносмилателната система.

 

С пет грама диетични фибри за чаша – 19 процента от препоръчителната дневна доза – алабашът е страхотен зеленчук за храносмилателното здраве. Можете да увеличите количеството изхождания, което е от решаващо значение за запазване  здравето на дебелото черво в топ форма, намалявайки риска от храносмилателни проблеми, включително хемороиди и дори рак на дебелото черво.

 

Как да се насладите и да приготвите алабаш

 

Можете да се насладите на този зеленчук суров, просто го нарежете на подобни на чипс парчета и го използвайте с различни сосове, или го нарежете на дълги клечки и го включете в домашна салата от зеле. Алабашът е перфектен за пикници и партита в топлото време!

 

Свързани статии:

Двойки храни за супер здраве. Синергия в кухнята!

Щитовидната жлеза кои храни обича?

Как да се храним ако ни мъчи запек?

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Три ефективни естествени средства за разширени вени

Три ефективни естествени средства за разширени вени

Следваща статия
Натурални подправки, които действат като болкоуспокояващи

Натурални подправки, които действат като болкоуспокояващи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар