Наричанан още немска ряпа, алабашът е кръгъл грудков зеленчук от същото семейство, което произвежда броколи, брюкселско зеле и зеле. Той има корава като нокти външност, но след като откриете това, което е отвътре, ще бъдете пристрастени! Вкусът му е сходен със стъблата на броколи, но по-мек и по-хрупкав.
Алабашът е много богат на витамин C (само една чаша ще ви даде 138% от препоръчителния дневен прием!), антиоксиданти и калий.
Ето три причини, да добавите този необичаен, но супер-здравословен зеленчук към вашата диета:
1.) Алабашът принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци, които се борят с рака.
Наред със суперхрани като кейл (къдраво зеле), рукола и репички, алабашът съдържа мирозиназа, ензим, познат да задейства процес, който превръща глюкозинолати (изпълнени със сяра съединения) в изотиоцианати, показани, че се борят с рака.
2.) Стимулирайте здравето на сърцето си с алабаш.
Само една порция алабаш дава близо 25 процента от препоръчителния дневен прием на калий, изключително важен елемент за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания, а също и за понижаване на кръвното налягане.
Според Национално здравно и хранително изследване, хората, консумиращи 4069 милиграма калий на ден „са имали 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко калий (около 1000 мг на ден).“
3) Алабашът е фантастичен начин за помагане на храносмилателната система.
С пет грама диетични фибри за чаша – 19 процента от препоръчителната дневна доза – алабашът е страхотен зеленчук за храносмилателното здраве. Можете да увеличите количеството изхождания, което е от решаващо значение за запазване здравето на дебелото черво в топ форма, намалявайки риска от храносмилателни проблеми, включително хемороиди и дори рак на дебелото черво.
Как да се насладите и да приготвите алабаш
Можете да се насладите на този зеленчук суров, просто го нарежете на подобни на чипс парчета и го използвайте с различни сосове, или го нарежете на дълги клечки и го включете в домашна салата от зеле. Алабашът е перфектен за пикници и партита в топлото време!
Свързани статии:
Двойки храни за супер здраве. Синергия в кухнята!
Щитовидната жлеза кои храни обича?
Как да се храним ако ни мъчи запек?
Източник: Био Поглед
Коментари