Всички знаем за това: цитрусовите плодове са източник на витамин С. Но цитрусовите плодове не са единственият източник. Те дори не са най-добрият източник! Количеството на витамин C в една порция от папая, ягоди, ананас, чушка, броколи или брюкселско зеле надвишава количеството на витамин С в среден портокал.
Много плодове са богати на витамин С. Ето списък от The World’s Healthiest Foods на плодовете и зеленчуците с 50% или повече от дневната нужда витамин C за порция.
Плодове с най-високо съдържание на витамин C
- Папая (една среден размер) – 224% (Семената от папая могат да се изсушават и да се използват като черен пипер; страхотна ензимна добавка)
- Ягоди (една чаша) – 113%
- Ананас (една чаша) – 105%
- Портокали (един среден размер) – 93%
- Киви – (3 до 5 см) 85% (Яжте обелките!)
- Пъпеш канталуп (1 чаша) – 78%
- Грейпфрут (1/2) – 59%
Това, което е изненадващо е броят на зеленчуци, които отговарят на критериите.
Зеленчуци с най-високо съдържание на витамин C
- Чушки (1 чаша червени или жълти) – 157 процента
- Броколи (1 чаша) – 135%
- Брюкселско зеле (1 чаша) – 129%
- Карфиол (1 чаша) – 73%
- Кейл (1 чаша) – 71%
- Зеле (1 чаша) – 69%
- Бок Чой (1 чаша) – 59%
- Магданоз (1 чаша) – 54%
- Турнепс (1 чаша) – 53%
- Сладки картофи (1 чаша) – 52%
Витамин С е необходим за имунната система, но това не е неговата единствена претенция за слава. Витамин С е необходим за много физиологични функции. Той е антиоксидант. Той е ко-фактор за осем ензими, следователно подпомага развитието и поддържането на съединителната тъкан, кръвоносните съдове, хрущяла, хормоналната стабилност, биосинтезата на невротрансмитери и транспортирането на мастните киселини в митохондриите.
И така, как може да смесвате и съвпадате някои от зеленчуците и плодовете изброени по-горе, за да доставите мощна доза витамин C за вашата диета? Плодова салата? Да, това е един лесен начин. Но нека погледнем една по-творческа рецепта.
Красива и вкусна салата с кейл
- 1 връзка кейл (къдраво зеле)
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 червена чушка
- 1 кисела ябълка
- шепа орехи
- шепа стафиди
- 1 лайм
- мед на вкус
Скъсайте кейла на ядивни части, запазвайки стъблата за друга рецепта или тънко ги нарежете за тази салата.
Поръсете зехтин върху листата (използвайте малко повече или малко по-малко, ако е необходимо) и масажирайте маслото в листата с двете си ръце, докато листата станат меки и пластични.
Добавете нарязаната червена чушка, нарязаните ябълки, стафиди и орехи.
Изстискайте един лайм.
Добавете мед на вкус и разбъркайте. Залейте салатата и разбъркайте добре. Наслаждавайте се!
Заключение
Ако искате да добавяте вашия витамин C от естествен източник на храна, две от най-добрите алтернативи са шипка и портокалови кори. Една супена лъжица шипка осигурява повече витамин C отколкото портокал. Ако запазите вашите портокалови кори, нарежете ги и ги дехидратирайте. Направихте си витамин C за дъвчене. Ако ги смелите след дехидратацията, можете да използвате кората на прах в шейкове или в други храни.
Свързани статии:
Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?
Витамин Б17 – за живот без рак!
Автор: biopogled.com
Коментари