Блог

Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?

Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?

Витамините са жизнено необходими за нормалната дейност на човешкия организъм. Повечето от тях се набавят с храната. Известна част се изготвя в организма. Когато не се налага приемането на по-големи дози витамини, те трябва да се приемат със съдържащите ги естествени продукти, храни, а не в готова лекарствена форма. Този начин на приемане е по-природосъобразен и отговаря повече на духа на народната медицина. Витамините регулират обменните процеси, благоприятно влияят върху нервната система, върху дейността на жлезите с вътрешна секреция, засилват имунитета, като повишават работоспособността на организма и устойчивостта му срещу инфекциите, т. е. играят предпазна роля.
 

 

Нуждата от витамини значително нараства при усилен физически труд, ниски температури, бременност, заболяване и пр. При такова състояние е необходимо човек да получава по-големи количества витамини. Недостигът или липсата на витамини в храната предизвикват заболявания - хиповитаминоза и авитаминоза.
 

 

Витамин А

Витамин А осигурява нормален растеж на покриващите тялото клетки и повишава устойчивостта на лигавиците срещу инфекции. Той предпазва роговицата на очите от увреждания и нощна слепота. Повече витамин А трябва да се взема при хиповитаминоза и авитаминоза А, наранявания, изгаряния и измръзвания, когато болното място недобре и ненавреме зараства, при туберкулоза и други инфекциозни заболявания с поражение на лигавиците (бронхит, грип и др.), при възпалителни заболявания на храносмилателния канал, на очите и пр. 
 

Витамин А се съдържа в следните храни: рибено масло, моркови, пресни зеленчуци (домати, салата, лапад, киселец, спанак, лобода, чушки), черен дроб, бъбреци и пр. В тези продукти витамин А се намира във вид на провитамин А - каротин. Човек приема витамин А с растителните и животинските мазнини, яйцата, млякото, сиренето, кашкавала, месото, зелето, корените, гулиите, доматите и др. За доброто всмукване от червата на каротина, намиращ се в зеленчуците и плодовете, заедно с тях трябва да се приема и известно количество мазнини, понеже както свободният витамин А, така и каротинът е масторазтворим, а не водоразтворим, и се всмуква от чревната лигавица с помощта на мазнини.
 

 

Витамин B1

Витамин B1 регулира дейността на нервната система и храносмилателния канал, участва в обмяната на въглехидратите. При много заболявания - неврози, полиневрити, невралгии, неврити, дистрофии, заболявания на храносмилателния канал, различни инфекции, бери- бери и др., витамин B1 трябва да се приема в по-големи дози, което може да се постигне, като се взема бирена мая, суха бирена мая, хлебна мая, черен дроб, чернодробен екстракт, отвара от пшеница, яйца, мляко, масло, месо, ябълки, круши, цвекло, картофи, моркови и други плодове и зеленчуци. Отвара от пшеничени трици се приготвя, като 200 г се заливат с 1 л кипяща вода и се варят в продължение на 2 часа, след което се прецеждат през марля. От тази отвара може да се получи доста вкусна слизеста супа чрез прибавяне на 100 г мляко и 5 г масло.
 

 

Витамин B2

Витамин В2 регулира и участва в редица обменни процеси на клетките. Недостигът му предизвиква поражение на периферните нерви, кожата и лигавиците. Той има благоприятно въздействие при хиповитаминоза и авитаминоза В2, при различни видове анемия, полиневрити, паркинсонизъм и сърдечна недостатъчност. За лечение на тези заболявания народната медицина препоръчва да се употребяват храни, които съдържат витамин В2: черен дроб, месо, риба, мляко и млечни произведения, бял дроб, език, отвара от трици, картофи, зеле, моркови, цвекло и др.
 

 

Витамин B3

Витамин В3 се намира в черния дроб и чернодробните екстракти, в някои плодове и зеленчуци.
 

 

Витамин B4

Витамин В4 е предпочитано средство за профилактика и лечение на чернодробни заболявания. Нашата народна медицина винаги е препоръчвала при чернодробни заболявания да се употребява прясна, несолена извара, понеже тя съдържа аминокиселината метионин, от която организмът си изработва този витамин.
 

Витамин PP

Витамин РР се съдържа в дрождите, черния дроб и други вътрешни органи. Недостигът му причинява болестта пелагра с поражения на кожата на откритите телесни части, нервни и психични смущения. Намира се още в месото, млякото и млечните произведения, хляба, картофите, цвеклото, лука, доматите, прасковите, кайсиите, гроздето, гъбите и други плодове и зеленчуци.

 

Витамин B6

Витамин В6 по въздействие е близък до витамините В2 и PP. Регулира функциите на нервната система и органите на храносмилането. Оказва благоприятно влияние при упорити повръщания на бременни. Среща се в продуктите, в които се намират и другите витамини от групата В.
 

 

Витамин B7

Витамин В7 се среща в продуктите, които съдържат и другите витамини от групата В.
Витамин B7 има действие, подобно на действието на витамин В4. Съдържа се предимно в месото, черния дроб, чернодробните екстракти.

 

Витамин P

Витамин Р действа благоприятно върху капилярите, като намалява тяхната пропускливо ст, засилвайки спойката между клетките им. Има го в гроздето, червените чушки, лимоните, шипките, сливите и др.
 

Витамин B15

Витамин В15 влияе благоприятно върху кръвоносните съдове и предпазва от атеросклероза.
 

 

Витамин C

Витамин С (противоскорбутен фактор) укрепва междуклетъчното вещество, подпомага заздравяването и възстановяването на тъканите, на стените на кръвоносните съдове, калцирането на зъбите и костите, намалява холестерина в кръвта. При липса на витамин С настъпват кръвоизливи, подуване и кървене на венците (скорбут). Прилага се като лечебно средство при инфекциозни болести, отравяния, кръвоизливи, кожни заболявания, болести на зъбите и костите, стомашно-чревни заболявания, туберкулоза, предразположение към кръвоизливи поради увреждане на капилярите, при анемии, чернодробни болести, ревматизъм, при усилен умствен и физически труд. Намира се във всички плодове и зеленчуци, най-много в чушките, доматите, спанака, копривата, лапада, зелето, цвеклото, салатите, крушите, ябълките, сливите, черешите, вишните, гроздето и др. Голямо количество има в шипките, с които нашата народна медицина е лекувала всички болести, дължащи се на недостиг на витамин С в организма. През последните години бе установено, че нашите червени чушки съдържат повече витамин С, отколкото богатите на него лимони.
 

 

Витамин D

Витамин D (противорахитичен фактор) е необходим за нормалното отлагане на калций и фосфор в костната тъкан. У човека се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Недостигът му причинява заболяване от рахит. Големите дози витамин D увеличават холестерина в кръвта и допринасят за развиване на атеросклероза. Съдържа се в рибеното масло, яйчния жълтък, кравето масло и др.
 

 

Витамин E

Витамин Е се предписва при безплодие. Съдържа се в значително количество в пшеничните и царевичните зародиши. Използва се и при някои нервни и мускулни и очни заболявания. 

 

 

Свързани статии:

Витамин С – антиоксидант и имуностимулатор

Внимателно с витамините!

Симптомите на депресия могат да се дължат на липса на витамин В12 в организма

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
4 закалителни процедури през есента

4 закалителни процедури през есента

Следваща статия
Има храни, от които само огладняваме повече

Има храни, от които само огладняваме повече

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар