Има сравнително лесни начини нитратите и пестицидите частично да се отстранят от плодовете и зеленчуците. Вижте как да правите това без да прибягвате до услугите на специализирани лаборатории. Можете и сами да разпознаете кои зеленчуци гъмжат от химия и което е по-важно – ако вече сте си ги купили – как да смекчите удара на отровите.
Зеле. Основна част от нитратите се натрупват в горните зелеви листа и стебла – те трябва да се махнат.
Картофи. В картофите химията се натрупва под обвивката и в сърцевината, така че след като кипнат, водата трябва да се изхвърли.
Тиквички, краставици, патладжан. Краставиците трябва да са с нежен тревист цвят. Ако са тъмнозелени това показва, че са пълни с нитрати. Първите за сезона тиквички и патладжани трябва да се белят. А най-токсичното им място е дръжката – отрежете я.
Салата, магданоз, копър. Повечето химикали се натрупват в жилките – няма нужда да се ядат. Тези продукти абсорбират бързо нитрати и преди да ги добавите към ястието, ги накиснете за един час във вода.
Домати. Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкова повече химикали съдържа. Не купувайте оранжево–червени домати с вид на недозрели. Бялото съдържание и дебели жилки при разреза са сигнал за голямо съдържание на химия. И ако все пак сте взели такива домати, накиснете ги в студена вода за около 1 час.
Цвекло, моркови, репички. Огромно количество нитрати се трупат на върха им – изрежете го преди употреба. Да не се купува цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 см от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно, тя съдържа голям брой химични вещества.
Грозде. За да се съхранява за дълго време то се третира от производителите с вещества против плесени . За да се отървете от това вещество, гроздето трябва хубаво да се измие.
Диня. Не купувайте диня, нарязана на части и увита във фолио – това е добра основа за развитието на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави ивици означава, че е торена прекалено много. Можете да направите един малък тест: поставете резенчета диня в чаша с вода. Ако водата промени своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако просто стане мътна – значи е чиста.
Круши и ябълки. Купувайки тези плодове ги вземете в ръка - ако почувствате, че плодовете на хлъзгави и лепкави, означава че са третирани с бифенил, така че да не се развалят и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.
Най- замърсени с химия плодове и зеленчуци идват от Холандия, Турция, Израел и Египет. Те имат слаба земя и богата реколта не може да има, без значителни количества тор.
Още:
Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло
Още шокиращи факти за аспартама
Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!
Източник: snaiper-bg.net
Коментари