Блог

Учените потвърдиха: 25 минути медитация всеки ден намалява стреса значително

Учените потвърдиха: 25 минути медитация всеки ден намалява стреса значително

"Все повече хора по света използват медитацията за да намалят стреса. Доскоро обаче не беше ясно колко точно трябва да се практикува, за да се успокои стреса и да се извлече максимална полза за здравето", коментира ръководителят на изследването, проведено в Америка, Дейвид Кресуел.


 

За да проведат изследването учените подбрали две групи с участници, които трябвало да преминат през стресиращи тестове, използвайки два различни вида техники. Едната група от 31 участници били обучавани да практикуват осъзната медитация, като се подлагали на нея 25 минути в три последователни дни. Този вид медитация включва осъзнаване във всеки един момент на нашите мисли, чувства и заобикалящата ни среда.


 

"Когато практикуваме осъзната медитация, нашите мисли се насочват към това, което усещаме в настоящия момент, без да се връщаме към миналото или да си представяме бъдещето", заяви Джон Кабат-Зин, ръководител на програмата за намаляване на стреса чрез осъзната медитация в Масачузетския университет, цитиран от в. 24 часа.


 

Другата група от 35 участници получили задача да анализират поезия. След тридневната подготовка участниците трябвало да решат трудни математически и логически задачи пред "оценители със строги лица". След това те оценили нивата си на стрес и били взети проби от слюнката им, за да бъдат измерени нивата на хормона кортизол, известен още като хормона на стреса.


 

Учените установили, че хората, практикували медитация, били по-добре подготвени да се справят със стреса. Те съобщили, че се чувствали по-малко напрегнати по време на тестовете, отколкото участниците, които чели поезия.


 

Свързани теми:


 

Медитация за начинаещи: 16 практични съвета за успокояване на ума


 

100 лекарства на Лао Дзъ


 

Събуждане на третото око – как да пречистим епифизната жлеза


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://peterorszag.me/
Предишна статия
Недоспиването състарява мозъка

Недоспиването състарява мозъка

Следваща статия
Болят ви китките и пръстите? Как да се предпазим от синдром на карпалния тунел

Болят ви китките и пръстите? Как да се предпазим от синдром на карпалния тунел

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар