Блог

9 правила от кухнята на Аюрведа за здраве и дълголетие

9 правила от кухнята на Аюрведа за здраве и дълголетие

Начинът на хранене оказва влияние както на физическото, така и на духовното ни здраве.Доколко издържливи физически и духом ще бъдем зависи именно от храната, която избираме да консумираме. Не е тайна, че 90% от болестите идват от храната. Колкото по-вредна е тя, толкова по-недохранени остават нашите клетки. Лишени от най-ценните за правилното им функциониране вещества, клетките постепенно започват да се изтощават, боледуват и рушат.

 

Аюрведа е древна наука, която дава ценни насоки за съхраняване на здравето и младостта. Буквално, в превод от санскрит, думата означава "наука за живота". В този контекст означава и наука за дълголетието. Сред най-важните концепции, залегнали в принципите на Аюрведа, е храната, и по-точно комбинирането на различните продукти.

 

"Храната е лекарство и лековете се съдържат нея", гласи матрата Аюрведа. По-долу ви поднасяме 9-те основни правила на тази древна система, отнасящи се към начина на хранене и откриването чрез него на правилния път към младостта и дълголетието:

 

1. Хранете се с пресни и сезонни плодове


Гответе с пресни плодове, характерни за сезона и произведени в близост до вашето населено място. Избягвайте консервите и замразените храни.

 

2. Зърнени и бобови храни в пропорция 2:1


На всяко хранене консумирайте зърнени или бобови храни. Те доставят на организма така необходимите му аминокиселини. Правилната пропорция е два пъти повече зърнени храни отколкото бобови.

 

3. Не комбинирайте повече от три зеленчука на едно хранене


Пропорцията за зърнените и бобови храни се отнася с пълна сила и за зеленчуците. Т.е. консумирайте два пъти повече зеленчуци отколкото бобови храни, и толкова зеленчуци колкото зърнени продукти.

 

4. Консумирайте прясна храна

Доизяждайте храната не по-късно от следващия ден след приготвянето й. Престоят в хладилника я лишава „прана”, енергията на хранителните вещества.

Не прекалявайте със суровите плодове и зеленчуци.

Добре е, освен сурови, да ги консумирате често пъти и варени, и най-вече сутрин.

 

5. Не гладувайте


Ако искате да направите диета, по-добре заложете на консумацията на един единствен продукт (ориз или леща например) веднъж седмично или няколко дни един след друг, в случай че се стремите към по-сериозна детоксикация. Не яжте, ако не чувствате глад – задоволете се с изпиването на чаша вода.

 

6. Хранете се достатъчно, но без да прекалявате


Дъвчете добре всяка храна. Бавното и дълго дъвчене на храната ще подпомогне дейността на храносмилателната система, без да я натоварва излишно.

 

7. Редовно използвайте подправки


Добавяйте ги към храната в началото на готвенето. Редовната консумация на подправки като динджифил, люти чушки, пипер и т.н. благоприятства обмяната на веществата.

 

8. Съчетавайте 6-те вкуса на Аюрведа


Сладко (плодове, мляко, ориз, картофи...), солено (морски дарове), кисело (цитрусови плодове, кисело мляко), горчиво (спанак, зелени зеленчуци), лютиво (пипер, джинджифил, ряпа) и адстрингент (бобови храни, зеле).

 

9. Гответе храната продължително


Бавното и продължително готвене на храната е от изключително значение за запазването на полезните хранителни вещества в нея. Топлинната обработка на тих огън няма да позволи да се промени естествената природа на хранителните съставки.

 

Свързани статии:

Какво показва лицето за здравето ви според Аюрведа

Д-р Саураб, специалист по аюрведа: Яжте горчиво през пролетта

Проучване установява, че жабуренето с олио може да лекува лош дъх

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Тайната същност на шуслеровата терапия

Тайната същност на шуслеровата терапия

Следваща статия
Какви са признаците и симптомите на простатит?

Какви са признаците и симптомите на простатит?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар