Блог

7 зеленчука, които пренебрегвате. А не трябва!

7 зеленчука, които пренебрегвате. А не трябва!

Хората, които се хранят предимно с месо често пренебрегват зеленчуците и техните полезни свойства. Това е и причината голяма част от тях да са с наднормено тегло – не месото, а наблягането на него. Ако обикновено се придържате към домати, краставици, лук и подобни традиционни зеленчуци, ето какво още да включите в хранителния си режим, за да се чувствствате във форма.

 

Листата на червеното цвекло

Ако искате тялото ви да получава достатъчно количества калий, то не забравяйте да включите в хранителния си режим и храни, богати на този жизнено важен елемент. Листата от червеното цвекло са чудесен източник на калий – едни от най-богатите негови източници. Не само подземната част на този зеленчук е годен за консумация. Листата му се комбинират чудесно в различни салати и предястия.

 

Копър

Освен че съдържа големи количества витамин С, фибри и фолиева киселина, копърът се гордее и с още една ценна съставка – фитонутриентът анетол. Той не само допринася за блокиране на възпалението, но също така блокира и превръщането на нормалните клетки в ракови. Затова на воля добавяйте от него в салати и ястия – комбинира се успешно с почти всички национални кухни.

 

Зеле

Този разпространен зеленчук у нас често е пренебрегван, защото е смятан за не толкова изтънчен като някои негови събратя. И все пак ще е интересно да разберете, че една чаша листа от зеле съдържа само 63 калории, много витамин К, А, Е и антиоксиданти. С всички полезни вещества, които съдържа, зелете има способности да понижи нивата на холестерола. Така че смело го добавяйте в салати и основни ястия.

 

Люти чушки

Знаете ли, че лютите чушки съдържат 20 пъти повече капсаицин от нормалните? А какво е капсаицин – вещество, което се съдържа основно в лютивите храни, което доказано има много ползи за здравето - подобрява храносмилането, обмяната на веществата и изгарянето на мазнини.Последни изследвания показват, че лютите чушки са способни да намалят кръвното налягане. 

 

Гъби

Още една храна, която предлага прилични количества антиоксиданти и ни пази от болести. Учени открили, че гъбите могат успешно да се справят и с нормализирането на кръвната захар. Вегетарианците обикновено заменят месото именно с тях – засищат глада колкото месото, но съдържат едва четвърт от калориите в него.

 

Патладжан

Наред със своите изключително малко калории на 100 г (едва 35), патладжанът е богат на фибри, желязо и калций - благотворна комбинация, която да ни държи сити и пълни с енергия достатъчно дълго. Зеленчукът съдържа и биофлавоноиди, които успешно се справят с високото кръвно налягане и редуцират стреса.

 

Артишок

До съвсем скоро този зеленчук не беше особено познат на нашия пазар, но като всички хубави неща, той бързо намери място на трапезата ни, основно заради вкуса си на праз и целина, които българинът обича. Ето и още една причина да го обичаме – в скорошно изследване артишокът е заел 7 място от изследвани 1000 зеленчука по съдържание на антиоксиданти. Кверцетин, рутин и лутеолин са само част от антиксидантите, намиращи се в този зеленчук, които са сочени като превенция на рака и много полезни за черния дроб.

 

Свързани статии:

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло

Роднините на зелето пазят от опасни болести

Копърът има неизброимо много ползи за здравето

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://thegreenslate.com/
Предишна статия
Чесънът спясява пушачите от рак на белия дроб

Чесънът спясява пушачите от рак на белия дроб

Следваща статия
Течната бодрост – енергийните напитки

Течната бодрост – енергийните напитки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар