Блог

Течната бодрост – енергийните напитки

Течната бодрост – енергийните напитки

Колко е привлекателно да имаш на разположение средство прогонващо съня и умората, позволяващо няколко пъти да увеличиш концентрацията на вниманието си и даващо дълготраен източник на енергия. Именно заради подобни измамни усещания много хора попадат в плен на наркотиците. Има и напълно легални средства за достигане на подобен ефект. Звучи много примамливо – изпиваш едно кенче и пред теб е открит пътя към цяла нощ танци в дискотеката, тритомник преди изпита или неукротима потенция.
 

 

Действително ли енергийните напитки оказват подобно действие? И с какво обичайната чаша кафе се отличава от опаковката с енергийна напитка?
 

 

Да погледнем състава на напитките. Типичните компоненти са кофеин, таурин, L-карнитин и витамини от група В. Сред тях няма нищо забранено или наркотично. Съставът на енергийните напитки е приблизително еднакъв, срещат се още екстракти от екзотични растения.
 

 

Таурин – аминокиселина, която не влиза в състава на тъканните белтъци, но се натрупва в мускулите. Всеки ден с храната ние получаваме 200-300мг таурин, а организмът на възрастните хора е способен да си го изработва сам. Смята се, че той подобрява работата на сърдечния мускул. В последно време в средите на медиците се появи мнение, че допълнителното приемане на таурин въобще не оказва никакво влияние на човешкия организъм. Има някой, за когото той е действително полезен – това са котките.
 

 

L-карнитин – също организмът може да го синтезира сам. Той пренася молекулите на мастните киселини през мембраните на митохондриите към тяхното вътрешно пространство, където те се окисляват за изработване на енергия, като им пречи да образуват подкожни тлъстини. Увеличава се синтезът на белтъци, затова карнитинът е способен да ускори растежа на организма /особено в млада възраст/ и помага за нарастването на мускулната маса. При това силно се подобрява енергетиката на сърдечния мускул, защото сърцето на 70% се храни с мастни киселини.
 

 

Д-рибоза – монозахарид, влизащ в състава на нуклеиновите киселини и на  АТФ – основен източник на енергия в организма. За това се твърди, че тя поддържа силата на мускулите, издръжливостта и работоспособността.
Кофеин – най-главният компонент. Формално той се отнася към групата на стимулаторите. Максимално допустимите дневни дози са 300мг. В умерени дози кофеинът  тонизира организма, подобрява реакциите, повишава физическата активност, възбудимостта на мозъка, физическата и психическа работоспособност, логическото мислене, възбужда дихателния център, намалява умората и сънливостта, подобрява паметта. Но ако се превишат допустимите дози започват да да се появяват страничните ефекти – треперене, изпотяване, сърцебиене с учестен и възможно неравномерен пулс, повишаване на кръвното налягане, обезводняване /особено в съчетание с алкохол/.
 

 

Гуарана – растение, което е шампион по съдържание на кофеин. Заради това нейният стимулиращ потенциал е 2-5 пъти по-висок от този на самото кафе, но не дразни стомаха. Надписът „екстракт от гуарана” върху енергийната напитка фактически е синоним на думата”кофеин”. Така че в напитката може да се съдържа много повече кофеин, отколкото е написано.

 

 

Често срещано явление е да се смесват енергийните напитки с алкохол. Всички производители настойчиво препоръчват това да не се прави. Макар че подобна идея се харесва на мнозина. Алкохолът и съставките на напитките водят временно до усилване на ефектите си . Но да издържи такъв коктейл без загуби може не всеки организъм. Кофеинът по своята природа е стимулант, а алкохолът – депресант. Разплащането е с разбалансираност на невромедиаторните системи, а по-просто казано – с разклатени нерви и здраве. При проблеми със сърцето и психиката /включително депресивно настроение/ да се смесва алкохол с енергийни напитки е категорично  противопоказано. Освен това не се препоръчва изпиването на повече от една опаковка на ден, както и много честата или редовна употреба.

 

 

Свързани статии:

Псевдодиетичните храни

Газираните подсладени напитки да имат предупреждение, че са опасни за здравето подобно на цигарите

Тъмната страна на бутилираната вода

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
paulcheksblog.com
Предишна статия
7 зеленчука, които пренебрегвате. А не трябва!

7 зеленчука, които пренебрегвате. А не трябва!

Следваща статия
Доц. Пламен Попиванов: При добър контрол на диабета може да живеете повече от "здравите"

Доц. Пламен Попиванов: При добър контрол на диабета може да живеете повече от "здравите"

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар